Kuinka paljon nukut yössä? Välitätkö unesi laadusta ja siitä kuinka paljon yön aikana nukut? Uni on asia, jota herkästi laiminlyömme ja jolle emme anna läheskään niin paljon arvoa kuin sille oikeasti tulisi suoda. Suositeltu minimimäärä tutkimuksien mukaan on 7-9 tuntia yössä ja juuri kuukausi sitten facebookissakin paljon pyörineen unitutkijan haastattelun mukaan, kukaan ei oikeasti pärjää jatkuvilla alle 6 tunnin yöunilla.
Lapsena ja nuorena tuli kiukuteltua sitä, kun vanhemmat pakottivat ajoissa nukkumaan. Koska seuraavan päivänä oli tiedossa kouluaamu, ei saanut valvoa ja katsoa telkkaria. Meillä oli kotona niin, että sängyssä piti olla kello 21 eikä siitä paljoa joustettu. Muistan, että vasta yläasteella aloin kapinoimaan ja halusin valvoa 22 asti, koska halusin nähdä kiinnostavimmat sarjat. Vasta myöhemmin sitä on ymmärtänyt, mikä merkitys riittävillä yöunilla on ja oikeastaan tuo lapsena opittu rytmi elää osaltansa minussa yhä. Toki on ollut vaiheita, jolloin on tullut valvottua, mutta koskaan en ole ollut mikään yömyöhään kukkuja ja ehkäpä kotoa lapsena ja nuorena opitut tavat nukkumisen osalta ovatkin syy siihen, miksi edelleen pyrin menemään ajoissa nukkumaan. Kun siis kyse on arjesta ja tavallisista viikonlopuista nukun järjestään vähintään 8,5 tuntia yössä satunnaisia poikkeuksia lukuunottamatta ja nukkuminen onkin asia, jonka merkityksen olen kyllä omassa elämässäni huomannut.
Omasta unenmäärästä ja -laadusta huolehtiminen on yksi edullisimmista keinoista panostaa omaan hyvinvointiinsa ja terveyteensä. Unen aikana kehosi ja mielesi ovat niin sanotusti latauksessa ja palautuvat päivän askareista.
Mihin kaikkeen uni vaikuttaa?
Uni on aivoille todella merkityksellinen asia oppimisen ja kognitiivisten toimintojen kannalta. Olet varmasti joskus kokenut sen, että järki on jäässä eikä ajatus kulje kunnolla väsyneensä. Väsyneenä voi altistua virhearvioihin ja muutenkin altistuminen loukkaantumisille on esim. urheilumaailmassa suurempaa, jos yöunien määrä jää säännöllisesti vähäiseksi. Hyvä ja laadukas uni on loistava keino stressinhallintaan ja riittävät säännölliset yöunet pitävät yllä laadukasta hormonitoimintaa. Uni auttaa elimistöä palautumaan, tukee mielenhallintaa ja auttaa palautumaan urheilusuorituksista. Sanonta “kehitys tapahtuu levossa” ei siis ole turha, vaan hyvät yöunet ovat edellytys myös kehittymiselle siinä oman lajin parissa. Jos treenaat ja liikut kovasti rasittaen kehoasi, mutta et anna sille sen kaipaamaa lepoa ja mm. riittäviä yöunia, et saa treenistä välttämättä kaikkea hyötyä irti. Unella on vaikutusta myös vastustuskykyyn ja koettuun terveyteen seä moneen muuhun asiaan.
Uneen siis todella kannattaa panostaa ja laittaa se oman prioriteettilistan kärkeen niiltä osin kuin se on mahdollista. Pienten lasten kanssa eläviltä saa usein kuulla millaista on, kun kunnon yöunet saattava jäädä pitkäksikin ajaksi pois ja vaikka kuinka haluaisi nukkua, niin se ei välttämättä onnistu. Uni ja kunnon yöunet on asia, mitä oppii arvostamaan kunnolla vasta sitten, kun hyvät kunnolla nukutut yöt eivät olekaan mikään itsestäänselvyys.
Ajatuksia nukahtamiseen ja pidempien yöunien tueksi
Lopeta television katsominen ja netissä surffailu iltaisin vain huvin vuoksi. Moni meistä, itseni mukaan lukien, syyllistyy helposti siihen, että ikäänkuin tapamme aikaa ja jäämme vahingossa television eteen ja netin syövereihin koukkuun, aika juokseekin nopeammin kuin uskoisimme ja nukkumaanmeno pitkittyy. Tämä aika kannattaa ehdottomasti mieluummin pyhittää sille, että sulkee laitteet ja yrittää rauhoittua nukkumaan. Kirkkaat valot eivät tällöin ärsytä silmiä ja valheellisesti pidä aivoja virkeämpänä.
Syö hiilaripitoinen iltapala. Järkevä iltapala auttaa nukahtamaan ja nälkäisenä on vaikea saada unenpäästä kiinni. Muistetaan siis syödä myös iltaisin, niin on huomattavasti helpompi tuudittautua uneen.
Lue kirjaa tai kuuntele äänikirjaa. Tai muuten pyri rauhoittumaan ja heitä ylimääräiset ajatukset sivuun. Jos nukkumaan mennessä kovasti miettii seuraavaa päivää ja tulevia asioita, on unesta haastavampi saada kiinni, ainakin omakohtaisella kokemuksellani. Kun muut asiat ja ajatukset saa jätettyä sivuun ja saa mielen rauhoittumaan on helpompi nukahtaa.
Vaihda petivaatteet säännöllisesti ja panosta muutenkin sänkyyn, sekä tyynyyn ja peittoon. Käytämme nukkumiseen keskimäärin 1/3 vuorokaudesta, joten mikset panostaisi hyviin yöuniin ja mukavuuteen nukkuessasi. Olen itse huomannut, että omassa sängyssä nukun paljon paljon paremmin kuin missään muualla, koska peitto ja tyyny sekä patjat on valittu omiin tarpeisiin sopiviksi. Ehkä siksi se oma sänky vetääki niin hyvin puoleensa, ja sieltä on joskus aamuisin vähän turhankin hankala nousta. ;)
Vältä piristävien juomien ja aineiden nauttimista iltaisin, jotta unesta kiinni saaminen helpottuu. Itse en juo kahvia, mutta kerran erehdyin treenien aikana klo 19 aikaan juomaan treenijuoman, joka sisälsi kofeiinia. Unesta en illalla saanut millään kiinni silloin kun piti ja nukahtaminen venähti reippaasti yli puolenyön ja kyllä muuten aamulla väsytti. Tuolloin totesin, ettei kofeeiinipitoisia tuotteita enää klo 17 jälkeen…
Joillakin myös treenaaminen iltaisin voi vaikuttaa unen päästä kiinni saamiseen, sillä usein treenin jälkeen elimistö käy ylikierroksilla kropassa treenin aikana ja sen jälkeen tapahtuvien fysiologisten vaikutusten vuoksi. Toki myös treenimuodolla on vaikutusta, mutta ehkä kovimmat hikijumpat kannattaisi ajoittaa aiemmiksi, kuin juuri ennen nukkumaanmenoa. Rauhalliset venyttelyt, pilates, jooga tai rauhallinen kävely taas voivat päinvastoin auttaa kehoa ja mieltä rauhoittumaan.
Näiden ajatusten saattelemana oikein ihanaa sunnuntaita ja toivottavasti hyviä unia ensi yölle ja tuleville viikolle. Itse olen juuri lomalla ja viikonloppua vietetty autotapahtumassa ja mökkeillen, jolloin nukkumaanmeno venähti ja unetkin jäivät lyhyemmiksi. Hetkellisesti se ei haittaa, mutta kyllä vain tänään kuitenkin on taas mukavaa ottaa siitä omasta tutummasta rytmistä kiinni. Arki sujuu huomattavasti mukavammin ja energisemmin, kun pitää riittävistä yöunista kiinni. <3