Sokeri on nykypäivänä hyvin parjattu ja kammoksuttu. Siinä missä muutamia vuosia sitten iski rasvakammo ja kaikki tuotteet huusivat vähärasvaisuutta ja rasvattomuutta niin nyt on jo pidempään vannottu sokerittomuuden nimeen.
Sokeri on makeaa ja ahh, niin ihanaa. Se tuo moneen päivittäisessä käytössämmekin oleviin tuotteisiin makeutta ja tekee monesta tuotteesta suussa paremman makuisia. Sokerikammon iskettyä, sokerin makeutta on alettu korvaamaan erilaisilla makeuttajilla ja lisäaineilla. Se kumpi sitten on parempi, puhdas sokeri suoraan luonnosta vai keinotekoisesti kehitelty makeutus, joka saa tuotteet maistumaan paremmilta, kun sokeria ei haluta käyttää.
Sokeria löytyy monista ravintomme perusraaka-aineista ja luonnollisena aineena sitä esiintyy etenkin kasvikunnan tuotteissa kuten hedelmissä ja marjoissa fruktoosin eli hedelmäsokerin muodossa. Myös maitokunnan tuotteissa on sokeria. Glukoosi on yksi sokerin muoto, ja ihmiselle elintärkeä. Ravintojemme hiilihydraatit muutetaankin elimistössämme glukoosiksi, joka taas imeytyy verenkiertoon ja varastoidaan tarpeen mukaan maksaan ja lihaksiin.
Jos nyt kuitenkin puhutaan ravintomme sokereista. Sokeri on raaka-aine, jota esiintyy luonnossa sellaisenaan. Se on hiilihydraatti ja yksi gramma sokeria käsittää siis 4 kilokaloria. Sokeri on sokeri tuli se sitten nautittua hunajan, hedelmien, puhtaana valkoisena sokerina kahvissa, leivoksina tai maitotuotteiden kautta laktoosina. Elimistössä se reagoi ja käyttäytyy samoin tavoin.
Sokerilla on tutkitusti yhteys mm. sydän- ja verisuonitauteihin, ylipainoon, 2. tyypin diabetekseen sekä hampaiden kuntoon. Lisätyllä sokerilla on jopa nähty yhteys joidenkin syöpätautien ilmentymiseen. Sokeri ei siis ole pelkästään “hyvä tyyppi”, ei ainakaan liikaa nautittuna, kuten nykypäivinä tuntuu kovasti olevan, kun monia tuotteita muokataan makeammiksi ja kehitellään täysin uusia tuotteita, joissa nimenomaan on sitä lisättyä sokeria.
Tiedätkö sinä, kuinka paljon lisättyjä sokereita saat päivittäin ravintosi mukana koko päivittäisestä energiantarpeestasi?
Sokerin vähentäminen kannattaa
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan pitkään oli valloilla suositus, jonka mukaan päivittäisestä energiansaannista n. 50 grammaa maksimissaan oli suositeltu “sopiva” määrä niin sanottuja “vapaita sokereita” päivässä nautittuna eli n. 10% päivittäisestä energiansaannista laskettuna 2000kcal mukaan. Kuitenkin jo v. 2015 WHO suositti päivittäisen lisätyn sokerinsaannin suosituksen tiputtamista puolella eli
25 grammaan päivässä. Prosenteissa mitattuna lukema on n. 5% verrattuna vuorokauden energiansaantiin. WHO:n suositus vapaista sokereista käsittää siis lisätyn sokerin (kotitekoisissa tuotteissa sekä elintarvikkeissa), hunajat, siirapit sekä mm. hedelmämehujen luontaiset sokerit. (Tiede lehti, WHO)
Sokerirajoituksista ja suosituksista huolimatta, voi ja kannattaa siis yhä edelleen nauttia marjoja aamupuurossa, hedelmän välipalalla, mutustella porkkanoita ja muita juureksia sekä nauttia maitotuotteita, joissa sokeria on luonnostaan. Niiden mukana saat myös muita elimistölle hyödyllisiä antioksidantteja sekä hivenaineita.
Lisätyn sokerin ja vapaiden sokereiden vähentämisestä ruokavaliossa ei ole haittaa. Päinvastoin moni on kokenut ja kokee sokereiden karsimisen ruokavaliossa lisäävän hyvää oloa ja sivussa myös paino lähtee usein laskemaan terveellisempien valintojen seurauksena, sillä monet päivittäiset ravintovalintamme sisältävät valitettavasti sokereita sen eri muodoissa jo niikseen tai sitten lisätyn sokerin muodossa.
Kroppa tarvitsee hiilareita, mutta lisätty sokeri ei ole sille elinehto
Oletko koskaan seurannut nauttimiesi tuotteiden ja ruokien sisältämiä sokerimääriä? Löydät tuotteen sisältämän sokerimäärän tuotteen energiataulukosta/ainesosaluettelosta. Saatat yllättyä, miten moni tuote sisältää sokeria, vaikka se ei niin kovin makealta edes maistuisi.
Muutamia sokeriesimerkkejä mainitakseni:
- Novelle Plus Sinkki +E 0,5l pullollisessa 20g sokeria
- Ruokalusikallinen ketsuppia n. 4g sokeria
- Valio hedelmäpommi jogurtti 200g n. 19g sokeria
- Njie ProPud suklaavanukas 200g n. 9g sokeria
Eli jos syöt päivässä yhden jogurtin ja lisäät ruokaasi ketsuppia, tulee päivän vapaiden sokereiden maksimisuositus 25g jo lähes täyteen. Sokeria ja etenkin lisättyä sellaista löytyy varsin monesta paikasta.
Järki päässä ja sokeria kohtuudella
Sokerin minimoiminen ruokavaliossa vaatii melkolailla keskittymistä nykypäivänä. Siksi en itsekään todellakaan pyri elämään täysin sokerittomasti ja hyvällä omallatunnolla nautiskelen makeita herkkuja ja syön silloin tällöin edellisen pienen listankin kaltaisia tuotteita. Kahvipöydässä tai kylässä käydessä en herkuista kieltäydy ja syön jos siltä tuntuu. Tärkeintä olisi ehkä tiedostaa, mitä sokerit ovat, mitä ne tekevät ja miksi niitä (etenkään lisättyjä ja vapaita sokereita) ei liiallisesti kuitenkaan kannata nauttia. Ja myös ymmärtää ja tajuta, miten nykypäivän tuotteissa helposti on piilossa sitä sokeria, jonka näkee vasta ravintosisältöluetteloa kurkkiessa. Kohtuus kaikessa ja järki mukana. Kesällä viikoittain nautittu jäätelö tuskin tekee susta ylipainoista ja kakkostyypin diabeetikkoa, mutta jos niitä syö päivä toisensa perään ja muiden tuotteiden ohella, niin äkkiä päivittäinen sokerinsaanti pomppaakin jo turhan kohtuuttomaksi.
Jos et koskaan ole kokeillut vähentää omaa sokerinkäyttöäsi niin suosittelen! Esimerkiksi jo kahdessa viikossa voit huomata positiivisia muutoksia. Kuten jo aiemmin mainitsin, ihminen ei tarvitse ruokavalioon lisättyjä sokereita.