Kilpirauhanen on ihmisen elin, joka sijaitsee kaulalla kilpiruston alla. Se on kooltaan vain 20 gramman kokoinen ja näyttää muodoltaan perhoselta. Ruokavalion suhteen kilpirauhanen on tärkeä, koska sen tuottamat kilpirauhashormonit tyroksiini ja trijodityroniini vaikuttavat ihmisen aineenvaihduntaan ja erityisesti sen nopeuteen.
Lisäksi hormoneilla on tärkeitä tehtäviä lähes kaikissa kehomme soluissa. Ne vaikuttavat kehon kehitykseen, ruumiinlämpöön, verenkiertoon, lastenhankintaan ja kasvuun. Toisaalta vaikutukset näkyvät myös kehon käsitellessä proteiineja, rasvoja, hiilihydraatteja ja vitamiineja.
Suurin kilpirauhaseen liittyvä ongelma on kilpirauhasen vajaatoiminta, jonka kehitystä ei monesti edes tunnisteta. Oireita alkaa tulla pikkuhiljaa ja niihin totutaan, minkä takia sairautta ei tunnisteta.
Mitä ovat kilpirauhasen sairaudet?
Kilpirauhanen vapauttaa vereen monia hormoneja, joista yleensä eniten puhutut ovat tyroksiini (T4) ja trijodityroniini (T3). Kun kyse on kilpirauhaseen liittyvistä sairauksista, jonkin hormonin tuotanto saattaa häiriintyä, yleensä tyroksiinin. Häiriintymisellä tarkoitetaan joko hormonin vähentymistä huomattavasti tai sen tuotannon loppuminen kokonaan.
Kun tyroksiinia ei tuoteta ollenkaan, kyse on hypotyreoosista eli kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Liiallinen tyroksiinin tuotanto puolestaan on hypertyreoosi eli kilpirauhasen liikatoiminta.
Aina kilpirauhasen sairaudet eivät liity hormoneihin. Tyreoidiitti tarkoittaa kilpirauhasen tulehdusta ja struuma sen liika kasvua. Myös kilpirauhasen kasvaimet ovat mahdollisia, mutta syöpä on harvinaisempi ja 95% kasvaimista on hyvälaatuisia. Kilpirauhasen ongelmat ovat yleensä naisten ja yli 60-vuotiaiden ongelmia, mutta silti mahdollisia kaikilla sukupuolilla ja kaikenikäisillä.
Mikä on kilpirauhasen vajaatoiminta?
Kilpirauhasen vajaatoiminta on sairaus, jonka kehittyminen tapahtuu yleensä hiljalleen ja sen oireisiin alkaa tottua, jonka takia sairautta ei tunnisteta. Se johtuu kilpirauhasen vahingoittumisesta, joka vaikeuttaa hormonintuotantoa luoden kilpirauhasen toimintahäiriön. Syitä on monia, mutta niistä yleisin on kehon puolustusjärjestelmän häiriö eli autoimmuunitulehdus, jossa keho alkaa tuhota kilpirauhaskudosta.
Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet ovat yleensä huomaamattomia eli epämukavaa oloa ja tunnetta siitä, että jokin ei ole nyt kohdallaan. Keho on väsynyt ja ei jaksaisi tehdä mitään.
Lisäksi aineenvaihdunta on hitaampaa ja paino saattaa nousta, vaikka elämäntavat eivät ole muuttuneet. Ihottuma ja hilseily voivat myös olla merkkejä vajaatoiminnasta. Naisilla oireina voivat olla oudot kuukautiset, keskenmenot ja hedelmättömyys. LDL-kolesterolin nousua ei ole aina, mutta se on yksi mitattavista oireista.
Diagnoosin tekeminen
Diagnoosin tekeminen ei ole helppoa, koska oireita on niin monenlaisia. Oireet ovat hyvin yleismaailmallisia ja niiden takana voi aivan yhtä hyvin olla kilpirauhanen kuin moni muukin sairaus, stressi, elämäntilanteen muutos tai puutostila. Tästä johtuen on tärkeää käydä lääkärin tutkimuksissa ja tarkistaa, ettei syynä ole jokin muu sairaus.
Samoista oireista kärsivät myös anemiaa sairastavat tai D-vitamiinin ja B12-vitamiinin puutoksesta kärsivät henkilöt. Eli kilpirauhasarvojen lisäksi tulee tutkia muut mahdolliset vaihtoehdot.
Aina verikokeet eivät anna yksiselitteistä vastausta kilpirauhasen vajaatoiminnalle, jonka takia oireet ja muut asiat tulee ottaa huomioon diagnoosissa.
Yksi verikoe ei ole tarpeeksi, jos lääkäri epäilee kilpirauhasen häiriötä. Tarvitaan kokonaisvaltainen tutkimus, jossa tarkastellaan verenkuvan lisäksi oireita ja niiden mahdollisia muita syitä, tehdään ultraäänitutkimus ja otetaan ohutsuolinäyte. Kilpirauhasarvojen viitearvot eivät aina tarkoita, että sairautta ei ole. Jos uskot sairastavasi kilpirauhaseen liittyvää sairautta, mutta lääkärisi on eri mieltä, sinulla on aina oikeus pyytää pääseväsi toisen lääkärin vastaanotolle ja saavasi hänen mielipiteensä.
Mikä on kilpirauhasen liikatuotanto?
Kun kilpirauhanen alkaa tuottaa liikaa tyroksiinia ja trijodityroniinia, ovat oireet lähes päinvastaisia vajaatoimintaan verrattuna. Uni ei maita, olo on ärtynyt, paino alkaa laskea, aineenvaihdunta kiihtyy ja hikoilu lisääntyy. Tietenkin näillekin oireille voi olla monia selityksiä, kuten vaihdevuodet. Eli lääkärissä käynti on välttämätöntä.
Kilpirauhasen liikatoimintaa eli hypertyreoosia sairastaa noin yksi sadasta suomalaisesta. Hoitoja on monia, mutta yleisin on kilpirauhasen hormonien tuotantoa rajaava lääke tai kilpirauhasen pois leikkaaminen. Kun kilpirauhasta ei ole enää kehossa, kilpirauhashormoneja tulee syödä jatkuvasti.
Kilpirauhanen ja LCHF ruokavalio
Dieetin vaikutus kilpirauhasen häiriöiden hoidossa riippuu täysin häiriön tyypistä. Terveellisistä syömisestä ei kuitenkaan koskaan ole haittaa. Hiilihydraattien vähentäminen on erityisen hyödyllistä, jos sinulla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja sen taustalla autoimmuunisairaus.
Kilpirauhasen vajaatoiminta ei ole ainoa autoimmuunisairaus, vaan kyse on joukosta sairauksia, jotka luovat matalan tulehduksen kehoon. Näitä sarauksia voivat olla esimerkiksi reuma, psoriasis ja keliakia.
Ruokavalio voi pahentaa oireita huomattavasti ja erityisen suuri vaikutus on tupakalla, viljoilla, alkoholilla, prosessoidulla ruualla ja sokerilla. Koska nämä eivät ole osa vähähiilihydraattista ruokavaliota, on se hyvä valinta.
Lääkkeet ovat tietenkin suuri osa hoitoa, mutta hyvät ruokailutottumukset ja lääkärin suosittelema ruokavalio auttavat myös.
Hiilihydraattien vähentäminen ruuassa
Koska vähähiilihydraattinen ruokavalio on kaukana tiukasti seuratavista ruokavalioista, sopii se lähes kaikille. Tietenkään kaikki suositellut ruuat eivät sovi kaikille, mutta se on ihan sallittavaa. Uusia ruokia tulisi kokeilla vapaasti ja sitä kautta löytää omat suosikit, joita syömällä ruokavalion muutoksesta tulee pysyvä ja lopulta koko elämäntapa muuttuu.
Viljoilla ei ole sijaa vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa edes gluteenittomina. Itseasiassa monelle ihmiselle viljojen pois jättäminen saa kehon voimaan paremmin, vaikka keliakiaa ei olisi.
Lisäksi vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa ei syödä mitään makeutusaineita, sokeria tai hunajaa. Lisäaineet ja prosessoitu ruoka tulisi myös lisätä kiellettyjen listalle. Puhdas ja yksinkertainen ruoka, joka ei rasita arkea hankaluudellaan, on kaiken keskiössä. Pois jäävät huonot margariinit ja kaupan valmisruuat, tilalla ovat voi ja itsetehdyt kokkaukset.
Juurekset, kasvikset, marjat ja pähkinät ovat joitakin suosittuja osia vähähiilihydraattista ruokavaliota. Proteiinia saa esimerkiksi lihasta, kananmunista, äyriäisistä ja kalasta. Rasvat taas voidaan saada esimerkiksi oliiviöljystä ja kookosöljystä.
Älä syö näitä:
Kiellettyjen ruokien listalla ovat viljat, sokerit ja muut makeutusaineet sekä prosessoidut ruuat. Kaikki muu ruoka sopii kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaville riippuen heidän yksilöllisistä tarpeistaan. Sinun tulee kokeille, mitkä ruuat sopivat juuri sinulle.
Hyvä esimerkki on kaali, josta saa valmistettua monenlaisia ruokia, mutta se ei sovi kaikille. Jotkut eivät taas pysty juomaan ollenkaan maitoa tai syömään maitotuotteita, koska maito tehostaa limaneritystä (eli ei sovi astmaatikoille tai uniapneasta kärsiville) ja saattaa pitkittää tulehdustilaa.
Maitotuotteiden vaikutus kehoosi on helppo testata. Jätä ne pois ruokavaliostasi viikoksi ja katso mitä tapahtuu. Jos olo on parempi, yritä syödä hiukan hapatettuja maitotuotteita ja juustoja. Toiset joutuvat jättämään kaikki maitotuotteet pois, toisille sopii osa maitotuotteista. Ilman maitoa eläminen saattaa kuulostaa kamalalta, mutta itseasiassa se on yllättävän helppoa. Suurimmalle osalle ruokia löytyy maidoton korvike.
Muista vitamiinit
Älä syö jodia, jos sinulla ei ole puutostilaa! Kun syö hyvin, ei lisäravinteita tai vitamiineja normaalisti tarvita. Kun kyse on kilpirauhasesta. jodin saanti on tärkeä varmistaa. Kala, liha, maito ja kananmunat ovat ruokia, joista suurin osa suomalaisista saa jodia. Lisäksi jodia lisätään meillä suolaan. Jos pelkäät saavasi liian vähän jodia, myös merilevä on hyvä sen lähde.
Ethän ala syödä jodia lisää ennen kuin lääkäri varmistaa puutostilan. Jos vain ostat joditabletteja, olivat ne sitten luontaistuote tai apteekin tuote, niissä voi olla moninkertaiset määrät jodia tarvittavaan nähden. Esimerkiksi apteekin joditabletit suojaavat ydinonnettomuudelta eivätkä siksi ole tehty käytettäväksi normaalissa arjessa vaan ainoastaan viranomaisten annettua käyttösuosituksen.