Muista lukea juoman ainesosat ja sisältö tarkasti. Useissa alkoholeissa on paljon sokeria. Lasillisessa olutta voi olla noin 12 grammaa hiilihydraatteja ja siksi sitä ei saisi juoda LCHF:n aikana. Koska ruokavaliota seurattaessa sääntönä on 5% hydraatteja eli 5 grammaa sadassa grammassa ruokaa/juomaa, makeat alkoholit likööreistä drinkkeihin eivät sovi. Jos haluat juoda alkoholia, valitse viinejä, mutta vältä jälkiruokaviinejä, tai konjakkia, viskiä, vodkaa tai tequilaa. Ne ovat sallittuja juomia! Älä kaada juomaan kuin muutama jääpala ja pilli.
Vältä kuitenkin ylenpalttista alkoholinjuontia. Alkoholi tunnetusti hidastaa kehon rasvanpolttoa ja aineenvaihduntaa. Parhaassa tapauksessa et juo alkoholia koskaan, kun haluat laihtua.
Puna- ja valkoviinit: Viinirypäleissä on luonnollista sokeria, joten täysin sokerittomia viinejä ei löydy. Viinit voivat sisältää sokeria jopa 50 grammaa litrassa tai olla lähes sokerittomia. Viinien, niin puna- kuina valkoviinienkin, sokerimäärät voivat vaihdella hurjasti, koska sokeria voidaan lisätä valmistuksessa. Rypäleiden makeus vaikuttaa tietenkin myös viiniin, jossa sitä käytetään.
Sokerin määrissä rypäleiden välillä ei silti ole suuria eroja. Valmistuksessa makeus voidaan luoda joko lisätyllä sokerilla tai pelkällä rypälemehulla. Sääntönä voidaan pitää, että sokeripitoisuus on suurempi valkoviineissä punaviineihin verrattuna.
Lue tarkasti Alkon tarjoamat tuoteselosteet. Niistä löydät tiedon, montako grammaa sokeria juomassa on litraa kohden. Muista pitää silmällä, kerrotaanko sokerin määrä litroja, millilitroja vai grammoja kohden. Kun sokeria on alle 3 grammaa, ei sitä tarvitse ilmoittaa ollenkaan.
Makeat, puolimakeat, puolikuivat ja kuivat – löydät Alkosta viinit jaettuna näihin kategorioihin.
Kuten saattaakin arvata, kuivat viinit sisältävät vähemmän sokeria. Kun valitset kuivan viinin tai alle 4 grammaa sokeria sisältävän puolikuivan viinin, et saa kehoosi turhia hiilihydraatteja. Erot viinien välillä voivat olla päätähuimaavia. 16 cl -lasillisessa kuivassa valkoviinissä on sokeria noin 0,5 grammaa, kun taas makeassa jopa 8 grammaa.
Alta löydät listan viineistä ja niiden sokeripitoisuuksista, että voit valita sopivan juoman seuraaviin illanistujaisiin:
Valkoviinit:
- Black Tower Classic Riesling 2016 (Riesling) – sokeria 10 g/l
- Rizling (Laski Rizling) – sokeria 10 g/l
- El Tiempo Blanco (Macabeo, Verdejo) – sokeria 30 g/l
- Dominio de Punctum Chardonnay Selección 2016 (Chardonnay, Sauvignon Blanc) – sokeria 3 g/l
- Bird’s Tree 2017 (Muscat Ottonel, Müller-Thurgau, Cserszegi Füszeres) – sokeria 45 g/l
- Valdrì 2016 (DOCG Roero Arneis) – sokeria 2 g/l
- Leviné (Ugni Blanc, Colombard, Sémillon, Chardonnay, Chenin) – sokeria 3 g/l
Punaviinit:
- Black Tower Classic Riesling 2016 (Riesling) – sokeria 10 g/l
- Rizling (Laski Rizling) – sokeria 10 g/l
- Santa Helena Varietal Cabernet Sauvignon 2017 – sokeria 3 g/l
- Radio Boca (Tempranillo) – sokeria 13 g/l
- Don Opas 2016 (Tempranillo) – sokeria 1 g/l
Kuohuviinit ja samppanjat: Kuohuviinit ja samppanjat menevät aika lailla samaan kategoriaan viinien kanssa, kun kyse on sokeripitoisuuksista. Niissä on aina hiukan luonnollista sokeria. Kuohuviinit jaetaan samoihin makeisiin, puolimakeisiin, puolikuiviin ja kuiviin viineihin, mutta myös erittäin kuiviin. Muista siispä – kuivissa viineissä on aina vähiten sokeria. Alkon jaon lisäksi kuivat kuohuviinit tunnistaa pullon merkinnästä: brut, extra seco, extra trocken ja dry. Varo kuohuviinejä, joissa lukee sweet, dolce tai doux. Mitä makeampi viini, sitä enemmän hiilihydraatteja.
Alta löydät listan samppanjoista, joiden sokerimäärät ovat hyvin erilaisia samojen rypäleiden käytöstä huolimatta.
Samppanjat:
- Moët & Chandon Ice Impérial Rosé Champagne Demi-Sec (Chardonnay, Pinot Noir, Meunier) – sokeria 35 g/l
- Mumm Cordon Rouge Champagne Brut (Pinot Noir, pinot Meunier, Chardonnay) – sokeria 10 g/l
- Veuve Clicquot Rich Champagne Doux (Chardonnay, Pinot Noir, Meunier) – sokeria 65 g/l
- Gaston Collard Bouzy Grand Cru Champagne Brut (Pinot noir, chardonnay) – sokeria 3 g/l
Väkevät alkoholit: VHH-ruokavaliota noudattava saa juona myös väkeviä, kunhan hän välttää paljon sokeria sisältäviä juomia. Huono valinta olisi 30 grammaa sokeria sisältävä screwdriver-drinkki. Eli väkevät alkoholit tulisi juoda ilman, että niihin sekoitetaan muuta kuin jääpaljoja tai vähäsokerista kivennäisvettä.
Alta löytyy lista väkevistä alkoholeista, joiden hiilihydraattimäärät ovat yleensä lähellä nollaa grammaa.
Muut alkoholit, väkevät:
- Viski
- Vodka
- Rommi
- Tequila
- Gin
- Konjakki
Ketoosi ja alkoholinjuonti
Ketoosissa keho kuluttaa glukoosivarastoaa. Alkoholia juodessa puolestaan maksa ei enää poltakaan rasvaa tai valmista ketonia vaan joutuu pilkkomaan nautittua alkoholia. Näistä syistä johtuen ketoosin aikana tulisi olla äärimmäisen varovainen alkoholin kanssa.
Humala tila tulee nopeammin kuin normaalisti ja alkoholimyrkytys ei ole ennenkuulumatonta. Lisäksi krapulan oireet voivat pahentua. Huomioi, että alkoholin vaikutukset ovat aina yksilöllisiä ja kaikilla ketoosi ei vaikuta alkoholin toimintaan elimistössä.