Itsensä, oman kehonsa ja ajatustensa kuuntelu on taito, jota jokaisen olisi syytä opetella ja kehittää elämänsä aikana ja mielellään ajoissa eikä ainoastaan elämän viime metreillä silloin kun kaikki on jo koettu ja nähty, tai silloin kun siihen tulee suuri pakottava paine. Itsensä kuuntelemista olisi syytä alkaa opettelemaan jo nuoremmasta iästä alkaen ja tässä suuressa osassa on myös kotoa ja läheisiltä ihmisiltä saadut opit ja vaikutteet, kannustus ja huomion kiinnittäminen asioihin joilla on merkitystä elämässä.
Itsensä kuuntelemisella en nyt tarkoita täyttä itsekkyyttä ja sitä, että jokaisen tulisi tuijottaa vain omaa napaansa, vaan sitä, että uskallat ja OSAAT suunnata huomiotasi ympäröivästä maailmasta MYÖS omiin tarpeisiisi sekä itseesi. Havainnollistaakseni ajatuksiani tässä kirjoituksessa annan muutaman esimerkin. Valitsetko opintosi ja suuntasi työelämässä muiden odotusten mukaan, vai teetkö asioita jotka sinua kiinnostavat? Vaikka olisit tehnyt minkälaiset treenisuunnitelmat viikon varrelle, mutta kehosi olisi selvästi levon tarpeessa osaatko kuunnella kehosi tarpeita ja höllätä hieman? Uskallatko ottaa itsellesi omaa aikaa ja tehdä asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä ja jotka saavat aikaan hyvän fiiliksen? Osaatko sanoa ei ja kyllä oikeissa tilanteissa, niin kuin itsellesi tuntuu sillä hetkellä sopivimmalta?
Itsensä kuuntelemisen luulisi olevan helppoa, mutta käytännössä huomaan sen olevan itseni ja monen muunkin kohdalla vaikeampaa kuin uskoisi. Itsensä kuunteleminen on siksi niin tärkeää, että sillä tavalla on hyvä mahdollisuus välttää elämälle katkeroituminen ja tehdä asioita jotka kiinnostavat ja jotka saavat just sut voimaan hyvin tai ainakin paremmin. Nyky yhteiskunnassa on vähän liiankin helppo altistua kaikenmaailman vaikutteille, joissa mm. some, uutiset, ystävät ja jopa perheemme voi joissain tapauksissa luoda päähämme ajatuksia ja asioita, jotka eivät oikeasti ole meidän omiamme tai luoda tarpeita, joille meille ei ole edes todellista tarvetta. Asioita, jotka eivät välttämättä ole hyväksi itellemme ja joita emme välttämättä aina tiedosta tarpeeksi ajoissa.
Jos itseään ei osaa kuunnella ja ajautuu järjestään sivuuttamaan omat ajatuksensa sekä kehonsa signaalit, saattaa ajautua pahoihinkin konflikteihin itsensä sekä elämänsä tarpeiden, omien arvojen ja myös muiden ihmisten kanssa. Jos kovaa treenaava urheilija ei osaa himmata tahtia ja antaa kehollensa lepoa sen hälyttäessä, voi ajautua ylikuormitustilaan ja tällöin lepojaksosta saattaa pakon sanelemana tulla paljon pidempi ja myös loukkaantumisriski kasvaa. Myös kehonsa tuntemuksia on näin ollen syytä opetella kuuntelemaan. Samoin omat päässä vellovat ajatukset ja tuntemukset on syytä ottaa ajoittain tarkempaan tarkasteluun. Jos huomaat kärvisteleväsi negatiivisten tunteiden vallassa, mistä se johtuu? Ilon ja onnen hetkinä suuntaa huomiosi siihen, mikä tekee sut onnelliseks just sillä hetkellä, kenties sun on mahdollisuus kaivaa kyseinen tunne esiin muinakin hetkinä ja yhä useammin, kun opit tunnistamaan mikä noita onnentunteita synnyttää.
Yksi tärkeä pointti tämän itsensä kuuntelemisen takana on se, että asiat ja elämä, sekä se oma arkikin pysyy varmasti mielekkäämpänä, kun osaat kuunnella myös itseäsi. Osaat tehdä ajoissa oikeita ratkaisuja omaa hyvinvointiasi ja terveyttäsi edistääksesi ja ylläpitääksesi, etkä kaiva turhan syvää monttua, josta nouseminen voi olla pitkän ja tuskaisankin taipaleen takana.
Jos siis haluat oppia kuuntelemaan itseäsi ja samalla oppia tuntemaan itseäsi paremmin ja tehdä kenties parempia valintoja ilman käyntiä montun pohjalla…
- Uskalla pysähtyä ja olla joskus yksin ajatustesi kanssa ilman minkäänlaisia ulkoisia häiriötekijöitä. Uskalla tarkastella fiiliksiäsi eri asioiden suhteen ja uskalla tuntea. Ajatukset synnyttävät tunteita, joten tunteemme heijastavat ajatuksiamme eri tilanteissa.
- Malta sulkea some ja uskalla ajatella omilla aivoillasi. Älä anna muiden ihmisten ja ulkoisten vaikutteiden vaikuttaa liikaa mielipiteisiisi ja fiiliksiisi, uskalla olla sinä ja opettele sanomaa kyllä ja ei tarpeen vaatiessa.
- Kuuntele, mutta älä ylianalysoi. Ensimmäinen tunne on usein se, mikä on kaikista merkittävin, koska seuraavina hetkinä ehdit jo sekoittamaan ajatuksesi mukaan ja käsitellä asioita monesta eri näkökulmasta.