Hyvinvointi koostuu niin monesta asiasta ja siihen vaikuttaa loppujen lopuksi niin moni asia, että on mahdotonta sanoa, millä on suurin merkitys koettuun hyvään oloon. Lisäksi hyvinvointi on hyvin yksilöllinen asia, johon vaikuttavat niin yksilön omat taustat, ajatukset kuin arvotkin. Tarkoitan, että on hyvin vaikea ja väärin mennä kenellekään sanomaan, miten elämää tulisi elää, koska jokaisen elämä rakentuu myös yksilöllisten tarpeiden ympärille elämän perusedellytysten kuten ravinnon, unen ja liikkeen lisäksi.
Uskon siihen, että hyvinvointi on monen eri tekijän summa, jossa jokainen pienempikin osa-alue on merkityksellinen. Kotikäynneillä eri hoitokodeissa työni puolesta vieraillessani minulta kysytään usein, kuinka jaksan aina olla niin iloinen ja mistä saan kaiken energiani. En tosiaan osaa nimetä vain yhtä tekijää tai asiaa kysyjille, koska kyse on kokonaisuudesta. Siitä, että eri palaset ovat jollain tapaa loksahtaneet vihdoin paikoilleen ja on oikeasti hyvä olla. Se ei tarkoita, että kaikki olisi täydellisesti tai etten kaipaisi mitään, mutta rehellisesti, mun on hyvä näin. Toki haluan myös omalla toiminnallani ja tekemisilläni panostaa omaan hyvinvointiini ja siksi teen asioita, jotka lisäävät omaa hyvää oloani ja saavat kehon sekä mielen voimaan paremmin.
Positiivisuus vahvistaa positiivisuutta ja negatiivisuus negatiivisuutta
Tottakai myös oma hyvinvointipalapelini kokee joskus vastaiskuja, palasia katoaa ja taas joutuu tarkemmin laittamaan syyniin omat arvot sekä tarkastella elämää ylipäänsä, mutta se kuuluu asiaan. Vaikka kirjoitukseni ovat pääosin positiivisia, en todellakaan elä missään pilvilinnoissa ja tiedän, että myös huonoja asioita tapahtuu. Uskon kuitenkin siihen, että positiivisuus vahvistaa positiivisuutta ja hyvää oloa, kun taas negatiiviset ajatukset saavat aikaan vain pahaa oloa ja negatiivisen kierteen, joka voi olla haastava katkaista. Pyrin siis olemaan antamatta negatiivisille ajatuksille turhaan liikaa valtaa ja yritän jollain tapaa löytää asioista myös valoisat puolet. Tämäkin on toki opeteltu asia ja joskus kaikesta huolimatta huomaan jonkin pikkuasiankin järkyttävän ja horjuttavan niin sanottua sisäistä rauhaa ja hyvää oloani. Onneksi tilanteet ovat usein kuitenkin korjattavissa.
Pois pilvilinnoista ja asioiden tarkastelua realistisesti
Myös omaan elämääni kuuluu surua, harmia, riitoja ja huonoja päiviä. Tosin, olen havahtunut siihen, että niitä on viime aikoina ollut paljon vähemmän. Uskon, että tähän merkittävästi vaikuttaa myös oma suhtautumiseni asioihin. Olen ehkä oppinut enemmän olemaan stressaamatta asioista, joihin en voi vaikuttaa ja ymmärtänyt myös sen, että kaikki asiat eivät tosiaan ole omissa käsissäni. Keskityn siis asioihin, joihin voin vaikuttaa, enkä pode syyllisyyttä tai huonoa omaatuntoa asioista, joihin en voi vaikuttaa. Teen parhaani ja jos se ei riitä niin sitten ei. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että luovuttaisin tai antaisin asioiden vain olla. Virheistäkin oppii. Pyrin myös aktiivisesti tekemään pieniäkin ratkaisuja omassa elämässäni, jos huomaan jonkin asian olevan viella ja mielen synkkenevän. On ihan normaalia, että joskus mieliala heittelee eikä huonoja päiviä kannata myöskään pelästyä tai alkaa väkisin välttelemään. Annan kaikkien tunteiden tulla, koska ne myös opettavat ja kertovat. Itsensä kuunteleminen ja hyväksyminen on tässäkin yhtenä avainasiana. Hyvä olo kun usein rakentuu nimenomaan sisältä päin eikä pelkästää ulkoiseen kuoreen ja saavutuksiin pohjaten, kuten olen aiemmin jo kirjoittanut.
Ihmisille, jotka kysyvät miten jaksan aina olla niin iloinen ja energinen sanoisin seuraavaa:
Kun liikkuu säännöllisesti, kun syö terveellisesti, monipuolisesti ja säännöllisesti ja kun pitää huolta hyvistä yöunista on jo huomattavasti energisempi ja virkeämpi. Elämän perusedellytyksistä huolehtimista ei siis todellakaan voi sivuuttaa ja näillä on väkisinkin tietty positiivinen vaikutus koettuun hyvään oloon. Jos et ole kokeillut, et voi tietää.
Pitää muista myös höllätä. Ketään meistä ei oikeasti ole luotu suorittamaan elämäänsä. Pitää uskaltaa tehdä asioita joista nauttii, syödä silloin tällöin herkkuja ja tarjota itselleen myös uusia mahdollisuuksia ja kokemuksia. Jokainen meistä kuolee joskus, mutta sitä on liiemmin turha miettiä.
Tee ja panosta asioihin, jotka saavat sut onnelliseksi ja mieti myös omia arvojasi. Jos jokin asia ei miellytä mieti, voisiko asiasta päästä eroon tai voisiko sitä jotenkin muuttaa, jotta mieli olisi parempi ja huomaisit hymyileväsi useammin. Elämässä jää liian helposti roikkumaan totuttuihin tapoihin ja toistaa itseään, vaikka samalla olemme laji, joka kaipaa myös haasteita ja toisinaan uudistusta. Ei ole väärin myöntää, jos jokin vanhempi asia ei enää miellytäkään, kun oma ajatusmaailma on kenties vuosien varrella muuttunut. Se mitä oli ennen, ei tarkoita että sitä olisi nyt ja ikuisesti.
Lopeta turha stressaaminen, äläkä mieti liikoja. Asia, joka on saanut mut relaamaan ja samalla voimaan paremmin. Vihaan sanaa stressi. Se on nyky-yhteiskunnassa sellainen asia, joka tuntuu olevan jollain tavalla arvostettu ja jopa statusasia. Jos ei stressaa, ei voi menestyä. Stressi tuntuu myös olevan synonyymi sanalle kiire. Vihaan siis kiirettä ja stressiä ja pyrin niistä myös eroon, koska usein näiden tunnetilojen vallatessa, olen ihan itse saanut sen aikaan, joten myös minulta itseltäni löytyy ratkaisun avaimet. Stressittömänä ja kiireettömänä on mahdollisuus nauttia elämästä.
Kuuntele itseäsi ja ole rehellinen itsellesi! Ajatuksia tulee ja menee, mutta tunteet voivat joskus pysäyttää ja vaatia tarkempaa tarkastelua. Ole itsesi tuki ja turva, älä vihollinen. Opi myös hyväksymään itsesi.