Ihmissuhteisiin pitää panostaa ja niitä tulee vaalia. Tämän tietää jokainen, koska jokainen meistä on varmasti ollut jonkinlaisessa suhteessa toiseen ihmiseen, oli kyse sitten ystävästä, perheenjäsenestä, poika- tai tyttöystävästä. Tiedämme, että säilyttääksemme ihmissuhteemme hyvinä meidän tulee panostaa niihin, arvostaa niitä ja antaa niille aikaa sen mukaan, miten tärkeiksi kyseiset ihmissuhteet koemme.
Pisimmän ihmissuhteen rakennat kuitenkin itsesi kanssa. Ystävät, perhe, kumppani, työtoverit ja muut ovat varmasti merkittäviä ihmisiä elämässäsi, mutta ainoa jonka kanssa elät 24/7 olet sinä itse. Laskisin tällä matikalla suhteen itsesi kanssa siis elämäsi tärkeimmäksi ihmissuhteeksi. Ainakin näin sen pitäisi olla, koska kun rakastat ja hyväksyt itsesi kykenet jakamaan ja antamaan enemmän hyvää myös muille läheisille ihmissuhteillesi.
Pitkissä ihmissuhteissa annamme rakkautta, läheisyyttä, ymmärrystä, neuvoja, tarjoamme kuuntelevaa korvaa, olemme läsnä, nautimme ja uskallamme olla. Elämämme kestävät ihmissuhteet rakentuvat usein luottamuksen ja hyvän olon sekä turvallisuuden ympärille, Pystytkö samaistumaan ja tiedätkö ja muistatko tarjota sekä antaa näitä asioita myös itsellesi?
Se miten näet itsesi ja kuinka suhtaudut itseesi, kuinka puhut itsellesi eli siis suhde omaan itseen on psykoterapeutti Maaret Kallion mukaan myös pohja muiden ihmissuhteiden luomiseen. Voin samaistua tähän. Vanhetessa ja kasvaessa näkemykset muuttuvat ja usein suhtautuminen omaan itseenkin muuttuu erilaisten kokemusten, onnistumisten ja vastoinkäymisten myötä. Olen aina ollut sosiaalinen, mutta joskus myös hyvin epävarma itsestäni ja joskus tunsin etten oikein kuulu mihinkään porukkaan aidosti ja oikeasti. Mulla ei ole koskaan ollut satojen ihmisten laajaa kaveripiiriä, joiden kanssa olisin säännöllisesti tekemisissä. Sen sijaan oma läheisin ystäväpiirini on suppea, mutta sitäkin laadukkaampi. Tärkein asia, jonka olen ymmärtänyt, että se millainen kaveripiiri mulla on, miten suosittu olen, miten pukeudun, millaisia saavutuksia teen ja kuinka menestyn elämässä tai miten näkyvissä olen ei määritä mua ihmisenä. Merkittävintä on, miten itse suhtaudun itseeni. Ulkoiset seikat eivät lopulta merkitse mitään niissä tärkeimmissä ihmissuhteissa.
Kuinka hyvin tunnet itsesi?
Millaisista asioista nautit, mitkä asiat suututtavat ja saavat vihastumaan? Millaisissa tilanteissa tunnet itsesi epävarmaksi tai millaisia tilanteita mielelläsi pakenisit ja mistä tämä johtuu? Milloin sun on helppo olla ja tunnet itsesi itsevarmaksi, hyväksi ja kauniiksi? Itsensä tunteminen ja huomion kiinnittäminen myös omiin tuntemuksiin erilaisissa tilanteissa on opettanut mua tuntemaan itseni paremmin ja myös tunnistamaan, milloin jotkin reaktioni johtuvat vain omista ajatuksistani ja luuloistani eikä oikeasti ole millään tavalla tekemisissä esimerkiksi työpäivinä kohdattuihin asiakastilanteisiin tai oman puolison tekemisiin tai sanomisiin.
Mielestäni mustasukkaisuus on hyvä esimerkki siitä, miten oma suhtautuminen itseensä voi pahimassa tapauksessa heijastua huonona ja epäluuloisena käytöksenä toista kohtaan ja aiheuttaa turhaa eripuraa sekä haasteita itselle tärkeissä ihmissuhtehteissa. Mustasukkaisuus kumpuaa usein jostain syvemmältä itsestä, kuin oikeasti toisen tekemisistä tai tekemättä jättämisistä. Oma mustasukkaisuuteni omissa ihmissuhteissani ja parisuhteissani on aina jollain tapaa liittynyt haasteisiin itseni kanssa. Siihen kuka mä olen ja miten mä näen itseni. Jos ei esimerkiksi luota itseensä, arvosta itseään ja pidä itseään tärkeänä kuinka voisi todella uskoa ja ymmärtää, että joku muu näkisi minut tärkeänä ja merkityksellisenä.
Hyvän ja tärkeän ihmissuhteen rakentaminen itsensä kanssa ei ole aina helppoa ja aukotonta, mutta siinä auttaa merkittävästi itsensä kuunteleminen ja hyväksyminen kaikkine vikoineen ja puutteineen. Jotta oppii tuntemaan ja ymmärtämään itseään ja onnistuu kuuntelemaan itseään sekä omia tunteitaan, on mun mielestä joskus hyvä ottaa omaa aikaa. Ainakin itselläni tämä on jeesannut merkittävästi ja koen vihdoin ymmärtäväni itseäni ja omia tunteitani sekä käyttäytymistäni paremmin. Tällöin voin olla koko ajan parempi kumppani itselleni sekä rinnallani seisoville ihmisille, perheelle ja ystäville. Se auttaa myös kohtaamisissa uusien ihmisten kanssa ja tekee elämästä piirun verran helpompaa ja makeampaa.