Liikkuminen ja liikunta on ollut itselleni tärkeä ja olennainen osa arkea jo pikkutytöstä lähtien ja sen merkitys omassa elämässäni on vain vahvistunut ensin kilpaurheilun ja nykyisen omaksi huviksi harrastelun sekä ammattini myötä. Kuitenkin myös minä kaipaan välillä tukea ja motivaatiota oman liikkumiseni suhteen, eikä liikunnan ylläpitäminen osana omaa arkea ole kaikille itsestäänselvä asia. Jotkut hurahtavat liikkumaan eivätkä kaipaa siihen sen kummemmin patistelua, kun taas joillekin jo liikunta sanan kuuleminen nostattaa käsikarvat pystyyn. Liikunnan löytäminen osaksi elämää on kuitenkin jokaiselle terveyden ja hyvinvoinnin kannalta merkityksellinen asia. Sillä myös osoitat välittäväsi omasta kehostasi ja kun löydät liikunnasta tavan, huomaat miten paljon se antaa myös sinulle takaisin energian, hyvän fiiliksen ja endorfiinien muodossa.
Ajattelin nyt jakaa muutaman vinkin, joilla voit kenties löytää tai herätellä uinuvan liikuntamotivaation ja kuinka voit aktiivisena liikkujana pitää tuota motivaatiota yllä.
1. Päätä, pohdi ja etsi syitä, miksi liikkuminen olisi hyväksi juuri sinulle.
Ennen kuin lähdet liikkeelle ja päätät aloittaa 5x viikossa treenaamisen kuntosalilla tai päätät tehdä päivittäin pitkän kävelylenkin, pohdi miksi liikkuminen on sinulle hyväksi. Vaikka olisit nyt aloittaessa kuinka täynnä tarmoa on todennäköisempää, että liikuntamotivaatio pysyy yllä kun ensin pohdit minkä vuoksi liikut. Ohjaako liikuntamotivaatiotasi sisäsyntyiset vai ulkoiset tekijät? Väitän, että liikunta on kaikille hyväksi. Jokaisen olisi kuitenkin aluksi hyvä löytää se ajatus, miksi juuri minä liikun, mitä liikkuminen saa aikaan mielelleni ja keholleni.
2. Määrittele itsellesi realistiset lyhyen aikavälin tavoitteet sekä pidemmän aikavälin tavoite.
Tavoitteita miettiessä on syytä pohtia asioita hieman syvemmin. Mitä minä arvostan ja mikä on minulle tärkeää elämässä? Mieti näitä asioita ja sitä, miten voit liikunnan avulla tukea näiden tavoitteiden saavuttamista. Muista ettet haukkaa liian isoa palaa kerralla, vaan muokkaa tavoitteitasi liikuntamatkasi varrella, jolloin motivaation ylläpitäminen käy helpommin. Liian suuret ja kauaskantoiset tavoitteet saattavat lannistaa ennen kuin olet päässyt edes kunnolla alkuun. Mieti tavoitteitasi yksi asia kerrallaan: Pyrin kävelemään 10 000 askelta päivittäin, pyrin käymään salilla ensin 2 kertaa viikossa ja kuukauden päästä 3 kertaa viikossa, juoksen lenkillä 5 minuuttia ja viikon päästä 10 minuuttia putkeen. Tavoitteiden suunta riippuu sinusta itsestäsi.
3. Löydä itsellesi sopiva liikuntamuoto.
Kaikki eivät ole kuntosali-ihmisiä tai lenkkeilijöitä. Jotkut nauttivat ryhmäliikunnasta, pyöräilystä tai rauhallisemmista liikuntamuodoista kuten joogasta. Mieti tavoitteitasi ja sitä, millaisella liikunnalla voit saavuttaa nämä kirjaamasi tavoitteet. Mieti myös oman elämäsi arvoja ja sitä, millaisen liikunnan koet itsellesi sopivana. Muista olla realistinen.
4. Lähde liikkeelle ja pyri sitoutumaan liikkumiseen.
Joskus aloittaminen on haastavinta ja joskus mielestäni on vain hyvä pakottaa itsensä liikkeelle, jotta muistasi minkä fiiliksen liikunta saa aikaan. Liikunnan tuoma hyvä fiilis, energia ja endorfiinit vaikuttavat meihin kaikkiin. Liikkuminen on myös helpompaa sitten, kun siitä alkaa muodostumaan tapa, joten älä luovuta ensimmäisen vastoinkäymisen tai aloitusviehätyksen kaikottua. Herättele fiiliksiäsi ja palaa kenties siihen hetkeen kun päätit aloittaa. Nuo samat syyt ovat varmasti vielä siellä, herättele niitä ja muistuta itseäsi miksi aloitit.
5. Aseta liikuntakerralle aina jokin pienempi, mitattavissa oleva tavoite.
Jos yrität löytää jokaiselle liikuntakerralle jonkin pienemmän saavutettavissa olevan tavoitteen, väitän että liikkumisesta tulee hauskemaa ja pysyt motivoituneempana liikuntakerran aikana. Itsensä haastaminen on hauskaa ja jokainen haluaa olla voittaja. Voita jokaisella liikuntakerralla itsesi, älä vertaa itseäsi muihin. Se voi olla 1kg suurempi paino jossakin kuntosaliliikkeessä, kivuttomalta tuntunut joogavenytys, uuden liikkeen oppiminen tai mitä tahansa mitä sinä päätät.
6. Kirjaa ylös saavutuksesi asettamiesi tavoitteiden suhteen.
Esimerkiksi kuntosalilla kirjaa ylös käyttämiäsi painoja, jos tavoitteenasi on voiman lisääminen. Jos taas pyrit kasvattamaan kestävyyttäsi lenkkipolulla kirjaa ylös esimerkiksi juoksulenkille lähtiessäsi matka, jonka jaksoit juosta yhtäjaksoisesti. Jos laihdutat tai haluat kiinteytyä käytä mittanauhaa ja vaakaa, joskin älä liian tiheästi. Liikuntapäiväkirjan täyttäminen voi kuulostaa turhalta, mutta ihminen on usein huono muistamaan missä kunnossa oli aiemmin ja mistä aloitti, koska et kykene näkemään itseäsi menneessä tai muista millaisia tunteita koit. Pieniä muutoksia on myös vaikeampi havaita Pitämällä kirjaa tuloksistasi pystyt seuraamaan omaa kehitystäsi ja näin ylläpitämään motivaatiota jatkaessasi kohti tavoitteitasi.
7. Salli repsahtamiset.
Ole inhimillinen itseäsi kohtaan. Näin vältät pettymykset ja jos ajoittain poikkeat liikuntasuunnitelmastasi, se ei varmasti estä tavoitteidesi saavuttamista. Muista olla myös joustava liikuntaharrastuksesi suhteen. Jos tänään ei huvita mennä tekemään salitreeniä kuten olit suunnitellut vaan haluaisit lähteä kävelylle niin tee niin. Jos tuntuu, että kroppa kaipaa lepoa niin lepää. Huomenna on taas uusi päivä.
8. Huolehdi tukiverkostosta/hanki valmentaja.
Kaverin kanssa liikkuminen on motivoivaa ja yhteisesti sovittuja liikuntatreffejä on vaikeampi sivuuttaa. Jos taas kaipaat lisäbuustia ja uutta näkökulmaa liikkumiseen vedä treenikerta kokeneemman valmentajan ohjauksessa. Liikuntamotivaation ylläpito on asteen verran helpompaa, kun olet vastuussa liikkumisestasi jollekin. Myös kavereille, perheelle ja omalle puolisolle kannattaa jakaa ajatuksia omasta liikkumisesta ja tavoitteista, koska tällöin he voivat tukea ja tsempata vaikeampina hetkinä.
9. Muista päivittää tavoitteitasi.
Jatkaessasi liikkumista pidempään ja harjoitellessasi säännöllisesti saatat huomata, että alussa asettamasi tavoitteet on saavutettu. Muista siis päivittää tavoitteitasi liikuntamatkasi aikana palvelemaan nykyistä sinää. Liikunnan myötä olet koko ajan lujempi ja vahvempi kuin aloittaessasi.
10. Toteuta ja nauti matkasta!
Kun olet määrittänyt tavoitteet ja löydät tiesi liikunnan pariin tai olet jo toteutusvaiheessa tärkeää on muistaa nauttia matkasta! Liian usein rehkimme ja ajattelemme vain päämäärää, mutta matka itsessään on ihan yhtä tärkeä ellei tärkempikin! Kuulostele kroppaasi ja mielesi fiiliksiä liikuntasuorituksen aikana ja sen jälkeen. Takaan, ettei yksikään tehty harjoitus tai liikuntakerta ole turha. Olet tärkeällä matkalla. Omasta näkökulmastani liikunta ja liikkuminen on yksi elämän hienoimmista asioista. Jos sulla on kroppa jolla kykenet liikkumaan ja jota kykenet liikuttamaan nauti siitä! Hyödynnä sitä!
Jos olet aloittelija tai liikkuminen ei vielä ole tärkeä osa arkeasi, olet sairastellut tai ollut loukkaantunut ja näin palaamassa taas liikunnan pariin pikku hiljaa liikuntamotivaation löytäminen ja rakentaminen ja sen muotoutuminen säännölliseksi tavaksi elämässäsi voi viedä aikaa. Pyri kuitenkin muistuttamaan itsellesi mitä kaikkea liikkuminen mahdollistaa ja mitä se saa aikaiseksi kropassasi ja mielessäsi. Muistuttaisin kuitenkin, että liikkumalla teet suuren palveluksen itsellesi nykyhetkeä ja tulevaisuutta ajatellen. Älä siis jahkaile, vaan lähde liikkeelle!