Kun tavoitteena on painon pudottaminen ja timmimmän kropan hankkiminen, lihasmassan kasvatus, voiman hankkiminen, juoksukunnon parantaminen tai esimerkiksi herkkujen karsiminen pois ruokavaliosta ja terveellisemmin syöminen monella riittää draivia ensimmäisten päivien ja ehkä ensimmäisten viikkojen aikana. Joidenkin asioiden kohdalla hyvä draivi kestää jopa kuukausia, yksilöstä ja tavoitteestakin riippuen. Asiat tehdään just eikä melkein, koska ne omat päätökset kyseisten asioiden osalta ovat niin tuoreina mielessä.
Mielenkiintoa riittää ja kun uuden asian aloittaa siihen löytyy alussa tietynlaista paloa. Epäonnistumista harvemmin pohditaan ja osataan jo kuvitella miltä tuntuu kun sen oman tavoitteen saavuttaa. Yksi iso juttu, mikä tuossa draivissa ja uutuudenviehätyksessä usein unohtuu on se, että tuloksia harvemmin syntyy ilman asiaan panostamista ja oikeastaan matka kyseistä tavoitetta kohden olisi mielestäni nähtävä melkeinpä suurempana asiana, kuin itse lopputulos. Ja tuolle matkalle olisi hyvä olla reppuun pakattuna aimo annos pitkäjänteisyyttä sekä kärsivällisyyttä. Sitä, että jaksaa jatkaa matkaa, tehdä ja toteuttaa asioita säännöllisesti, tehdä pieniä muutoksia arkeensa tavoitteiden suuntaan eikä vain odota tulosten tippuvan eteensä hetkessä.
Matka kohti tavoitetta on usein pitkä, eikä aina niin tasainen tai mutkaton. Kuitenkin sillä omalla päätöksen polullaan pysymisellä on todella merkittävä rooli siinä, kuka omat tavoitteensa saavuttaa ja kuka tippuu matkasta ennen kuin se ehtii kunnolla alkamaankaan. Pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys ovat tällaisten päätösten ja tavoitteiden onnistumisen takana. Se kuka malttaa ja jaksaa jatkaa matkaansa pienien alamäkien ja tasannevaiheiden jälkeen päätyy useimmiten voittajana maaliin. Se kenellä on malttia, kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä usein pääsee pidemmälle kuin sellainen, joka toivoo saavansa ja näkevänsä tuloksia heti.
Pitkäjänteisyyttä omaava ihminen uskaltaa luottaa prosessiin, eikä luovuta heti vastamäkien kohdalla. Hän uskaltaa jatkaa asioiden toteuttamista ja jos hän huomaa pidemmällä aikavälillä, että jokin ei toimi nyt niin kuin pitäisi, siihen etsitään järkeviä ratkaisuja ja tehdään muutoksia tarpeiden mukaan. Esimerkiksi painonpudotuksesta puhuttaessa ja sitä timmimpää kroppaa etsiessä monelta unohtuu, että pysyviä tuloksia harvemmin rakennetaan 5-10 viikon mittaisilla kitukuureilla, jolloin päätetään uhmakkaina yllättäen laittaa kaikki peliin, treenata 10 tuntia viikossa, laskea kalorit minimiin ja kääntää koko ruokakaappi päälaelleen sisältönsä puolesta. Tälläisiä todella jyrkkiä muutoksia tekevät tekevät usein uutuuden huumassa itselleen karhunpalveluksen, huomatessaan lopulta että ei se kroppa ja etenkään pää ehkä tällaista kerralla ryminällä tapahtuvaa muutosta siedäkään.
On hienoa uskaltaa asettaa itselleen rohkeita tavoitteita, mutta niitä kohti voi usein myös edetä hyvin monella eri tavalla ja myös kohtuullisemmin. Tässäkin kohdin reppuun kannattaa olla pakattuna sitä kuuluisaa pitkäjänteisyyttä sekä kärsivällisyyttä. Paino ei ehkä tällöin tipu 8 kiloa 10 viikossa, mutta se pudotus on varmasti pysyvämpää ja samalla tapoihin on helpompi tehdä muutoksia, jotka pystyy oikeasti omaksua lopulta järkeviksi osiksi omaa arkea. Varmasti kaikkia painonpudottajia ja timmimpää kroppaa havittelevia houkuttaa saavuttaa suuria tuloksia lyhyessä ajassa, mutta useimmiten tuloksista tulee pysyvämpiä, kun itselleen ja omalle matkalleen sitä tavoitetta kohden antaa enemmän aikaa ja muistaa olla kärsivällinen sekä pitkäjänteinen.
Voiman ja lihasmassan, kuten monen muunkin asian kohdalla vaaditaan samoja asioita. Aloittelijoilla voiman ja lihasmassan kasvu hyppää usein reippaasti ylös, kun oikeita asioita ja valintoja tehdään säännöllisesti ja treenataan järkevästi näiden tavoitteiden suuntaisesti. Kokeneemmalla kuntoilijalla ja urheilijoilla samanlaisia huippukehityksiä nähdään enää harvemmin. Jos itse paukuttelin crossfitin aloittaessani uusia peeärriä lähes viikoittain helposti 5kg lisäyksilläkin eri liikkeissä, niin enää näin käy huomattavasti harvemmin ja jopa 1kg lisäykselle vanhaan maksimiinsa huomaa hurraavansa. Voiman kasvattaminen vaatii huomattavasti enemmän panostusta ja spesifiä treeniä, intensiteetin kasvatusta ja volyymin tsekkailua, jos ja kun tuloksia haluaa edelleen syntyvän ja kehitystä tapahtuvan.
Yksi asia miksi kaikkea ei myöskään kannata laittaa heti alussa likoon on se, että miksi suotta tuhlata heti kerralla kaikki pelinappulat, kun pienemmilläkin panostuksilla voi saavuttaa tuloksia ja edetä hyvää tahtia kohti niitä omia päämääriä. Jos laitat heti kaiken reservissä olevan niin sanotusti all in, mistä enää lisätä, kun se niin sanottu tasannevaihe yllättää? Tekemällä järkeviä muutoksia ja panostamalla asioihin osa-alue kerrallaan et hajoita kroppaasi ja päätäsi ja pystyt toteuttamaan matkaasi fiksummin.
Mieti vaikka painonpudotusta ja kiinteytymistä, jos heität heti kalorit minimiin saat varmasti vaa’an näyttämään hetkessä mukavampia lukemia, mutta samalla valitettavasti usein lyödään keho lukkoon ja paino ei hievahdakaan alaspäin enää parin viikon jälkeen, vaikka mitä tekisit. Valintoja ja toteutustapoja on erilaisia, mutta itse suosin pysyvämpiä tuloksia ja muutoksia pitkäjänteisempien ja kärsivällisyyttäkin vaativien prosessien avulla, koska useimmiten tällöin saavutetaan pysyvämpiä tuloksia ja nimenomaan tuloksia sinne haluttuun suuntaan. Pitkäjänteisyys sekä kärsivällisyys ovat usein kaiken a ja o pidemmän aikavälin tavoitteissa. Muista siis panostaa myös matkaan ja nauttia siitä, vaikka sitten pitäisitkin päätavoitteen ja niin sanotun maalin kirkkaana mielessäsi.