Tämä postaus on osa Tavoitteena parempi ryhti – postaussarjaa. Viime viikolla julkaisin ensimmäisen osan, käytännön harjoittelusta ja siitä, miten pääosin rintarankaan, mutta toki samalla muuallekin ylävartaloon kohdistuvilla dynaamisilla liikkuvuusharjoituksilla pystyt parantamaan yleistä liikkuvuuttasi ja näin ollen osaltaan vaikuttaa omaan ryhtiisi positiivisesti. Edellisen kirjoituksen harjoitusliikkeineen pääset lukemaan TÄSTÄ. Suosittelen lukemaan edelliset kirjoitukseni aiheesta, jos haluat saada kaiken hyödyn irti tästä postaussarjasta ja samalla ehkä myös hahmotat paremmin kokonaisuuden ja asiat, jotka hyvään ryhtiin vaikuttavat.
Tavoitteena parempi ryhti – Osa 2. käsittelee myös osaltaan liikkuvuutta, mutta myös sitä, kuinka esimerkiksi lihaskireydet ja virheasennot vaikuttavat kehon ja pääosin ylävartalon toimintaan ja tätä kautta ryhdin ilmentymiseen ja kuinka näitä kireyksiä voisi eri harjoitteilla kokeilla hoitaa.
Olet varmasti kuullut puhuttavan toimistotyöntekijän ryhdistä; näin karkeasti ryhtiä kuvaten asento on lysähtänyt ja yläselkä pyöreänä, pää työntyy eteen ja olkapäät kääntyvät eteenpäin. Usein tällaisen ryhdin omaavat valittavat päänsärkyä ja kipua niskan sekä hartioiden seuduilla ja joskus myös selässä ja etenkin lapojen välissä. Kivutonta asentoa on vaikea löytää ja kiristystä tuntuu lähes taukoamatta ja pidempään paikallaan olo pahentaa tuntemuksia.
Huonoon ryhtiin voi vaikuttaa useampi eri tekijä. Usein kyse on kuitenkin ylivenyttyneistä lihaksista yhdellä alueella ja kiristyneistä lihaksista toisella, jossain kohdin lihakset ovat yliaktiivisia ja saattavat hoitaa ns. kompesoiden toisten lihasten roolia, jotka olisi tarkoitettu kannattelemaan asentoa ja olemaan oikeasti hereillä kyseisellä alueella. Passiiviset lihakset eivät hoida omaa rooliaan, joten jostain annetaan myöten. Usein tällaisessa toimistotyöntekijän ryhdissä rintalihakset ovat kiristyneet vetäen olkapäitä eteen, kun vastapuolen lihaksisto ei ole hereillä ja aktiivisena hoitamassa omaa rooliaan. Hartialihasten yläosa voi olla yliaktiivinen ja kiristynyt tai vastaavasti olkapäiden painuessa eteen ennemminkin ylivenyttynyt. Lavat eivät ole paikallaan selän puolella rintarangan myötäisenä asentoa tukemassa ja myöskään keskivartalosta ei saada tukea asennon ylläpitoon.
Ennen kuin voimme edetä uinuvien lihasten herättelyyn ja tukilihasten harjoitteluun on kireyksiä syytä avata, jotta aktiivinen lihasharjoittelu ja oikeiden lihasten aktivoiminen onnistuu oikealla liikeradalla, ja jotta työtä tehdään oikeilla lihaksilla. Seuraavaksi näytän muutaman hyvän harjoituksen, hieronta/venytystekniikan, joilla voit omatoimisesti kokeilla availla kireitä lihaksia ja saada lihaksiin elastisuutta, kenties jopa parantaa omaa asentoasi saamalla pahimmat kiristykset ja jumit auki.
5. Rintalihaksen ja olkapään venytys seisten ja tehostettuna kuminauhalla. Laita kevyempi vastusnauha kiinni johonkin noin hartioidesi tasolle. Ota askeleita eteen niin että kuminauha kiristyy ja vedä käsi koukkuun olkavarsi loitonnettuna 90 asteen kulmaan ja kyynärvarsi koukussa, anna kuminauhan vetää kättä kevyesti taaksepäin ja pidä samalla keskivartalo hallittuna.