Oulu on tullut viime aikoina tunnetuksi pyöräilykaupunkina pitkän ja hyvän pyörätieverkkonsa ansiosta. Se kuuluu Suomen pyöräilykuntien verkostoon, joka on kasvava kuntien, valtion, yritysten, järjestöjen ja muiden tahojen välinen yhteistyöverkosto. Sen päätavoitteena on pyöräilyn ja kävelyn lisääminen liikennemuotona ja hyödyllisenä arkiliikuntana, jonka vaikutus näkyy lisääntyneenä hyvinvointina niin yksilöiden elämässäkin kuin yhteiskunnallisella tasolla ja päästöttömänä vaihtoehtona myös ympäristölle.
Pyöräilykuntien verkoston piirissä asuu noin 4 miljoonaa suomalaista. Sen tavoitteena on edistää kunnissa ja kaupungeissa laadukkaiden ja turvallisten pyöräilyolosuhteiden luomista kaikille asukkaille, kaksinkertaistaa pyöräilyn määrä, ja vahvistaa pyöräilyn ja pyöräilijöiden yhteisöä. Se on perustettu jo noin kaksikymmentä vuotta sitten vuonna 1997, ja sen toiminta on voittoa tuottamatonta palvelutoimintaa jonka tukemiseen osallistuvat jäsenkunnat ja muut jäsentahot. Myös liikennevirasto, opetusministeriö ja kulttuuriministeriö tukevat sen toimintaa.
Pyöräily kesällä ja talvella
Oulussa pyöräily on hyvin suosittua niin kesällä kuin talvellakin. Kesäaikaan jopa 21 prosenttia kaikista kaupungissa tehtävistä matkoista taittuu pyörällä ja talvellakin pyörällä kuljetaan 9 prosenttia kaikista matkoista. Oulussa pyöräteitä on yhteensä noin 600 kilometriä, ja kaiken aikaa kevyen liikenteen väyliä kehitetään ja niitä rakennetaan lisää. Kevyen liikenteen väyliin panostus on ollut Oulussa jo pidemmän ajan tavoite, ja varsinainen kevyen liikenteen kehittäminen aloitettiin jo 1960-luvulla. Pyörätiet pidetään kaupungin toimesta auki ja ajokelpoisena talvisinkin, ja kaupungin pyöräilyverkostosta on tehty kartta, jota päivitetään kahden vuoden välein. Kartta on ilmainen ja sitä löytää ympäri kaupunkia eri toimipisteistä muun muassa Oulun kaupungin matkailuneuvonnasta. Miellyttäviä vapaa-ajan pyöräilyreittejä ja retkiehdotuksia löytyy Oulusta jopa useita.
Esimerkiksi ns. Kahden järven reitti suuntaa nimensä mukaisesti Kuivasjärvelle ja Pyykösjärvelle jossa kauniit maisemat hellivät pyöräilijää. Samalla matkalla voi myös pysähtyä tutustumaan Oulun yliopiston museoihin ja kasvitieteelliseen puutarhaan. Reitti on etenkin vierailijoiden ja matkailijoiden suosiossa, ja se on pituudeltaan 17 kilometriä. Toinen hieman pidempi reitti kulkee kauniin Oulujoen vartta ja ulottuu Turkansaaren ulkomuseoon asti. Pituudeltaan reitti on 26 kilometriä ja sitä on kutsuttu maisemiltaan Oulun upeimmaksi pyöräilyreitiksi joka elää kauniina jokaisena eri vuodenaikana. Veden äänet, purojen solina, isot puut, metsäalueet, syksyn ruska, omenapuut, kukat ja vedestä nouseva aamuinen höyry ovat saaneet erityisesti oululaiset vakuuttumaan reitin parhaudesta. Kymmenen kilometrin mittainen Merellinen reitti on etenkin matkailijoille mukava ja niin nuorempien ja kokemattomienkin pyöräilijöiden suosiossa lyhyytensä ansiosta.
Nimensä mukaisesti se kulkee Nallikarin merellisissä maisemissa Toivonniemen kautta keskustaan ja takaisin lähtöpaikkaan torille. Merelliselle reitille voi ladata ilmaisen OuluGo ääniopasteen joka kertoo reitin varrella nähtävyyksistä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Reitin varrella on myös useita mielenkiintoisia käyntikohteita kuten esimerkiksi Nallikarin uimaranta, kesäteatteri, pääkirjasto, puistoja ja venesatamia.
Pyöräily kesällä ja talvella
Jos taas muiden kanssa yhdessä pyöräily kiinnostaa, voi osallistua mukaan Oululaiset 08-pyöräilylenkille, joka on 90-luvun alkuvuosiensa jälkeen muodostunut jo vakiintuneeksi perinteeksi. Lenkit vedetään vapaaehtoisin voimin joka sunnuntaiaamu kello 8, ja se lähtee Haapalehdon Shelliltä kesät talvet vain äitien ja isänpäiviä lukuunottamatta. Lenkki kestää noin neljä tuntia, ja sille voi osallistua jokainen ilman osallistumismaksua. Tavoitteena on omasta kunnosta huolehtiminen ja pyöräilystä nauttiminen. Lenkki sisältää puolen tunnin tauon, ja yleisenä sääntönä on, että koko lenkki pyöräillään yhdessä läpi muista huolehtien, eli jos vaikka jollain osallistujalla pyörään tulee vikaa, häntä autetaan ja odotetaan porukalla jotta vika saadaan korjattua ja matka saadaan jatkumaan. Kesällä pyöräillään maantiellä, syksyllä sorateillä ja talvella pyöräteillä. Juhannuksena yöttömässä yössä järjestettävä yöpyöräily on myös osoittautunut erittäin suosituksi.