Millaisten ihmisten kanssa koet tulevasi helposti toimeen ja millaisten ihmisten kanssa koet yhteyden luomisen haasteeksi? Miten itse toimit ja käyttäydyt heidän seurassaan?
Muun muassa edellä mainitun kaltaisia asioita meidät laitettiin pohtimaan työpaikkani tiimille järjestetyssä työnohjauksessa Ilosta Oy Minna Koivulan toimesta menneellä viikolla. Aihe synnytti itsessäni ajatuksia ja ylipäänsä erilaiset kohtaamiset aiheuttavat kehossa ja mielessä erilaisia tunteita sekä reaktioita ja halusinkin nyt syventyä aiheeseen tämän kirjoituksen muodossa.
Meillä jokaisella on oikeus ja mahdollisuus valita millaisen kumppanin itsellemme valitsemme. Myös ystäväsuhteet muovautuvat alun tuttavuuden jälkeen syvemminksi yhteyksiksi joidenkin tuttavuuksien jäädessä löyhemmälle kaveripohjalle tai ihan vain “moikataan kun tavataan” tuttaviksi. Perhettään ei voi valita, mutta paljon perhesuhteissakin ihmisillä sattuu ja tapahtuu. Edes läheisimmät perhesiteet eivät välttämättä turvaa ikuista yhdessäoloa, jos yhdessäolossa ja kohtaamisessa ilmenee jotain vikaa, mikä ei esimerkiksi kolahda yhteen omien arvojesi, ajatusmaailmasi tai tunteidesi kanssa. Työpaikalla olemme tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa aina värikkäistä ja erilaisista kollegoista asiakkaisiin. Kohtaamisia ja vuorovaikutustilanteita on niin monta erilaista kuin on meitä ihmisiäkin.
Millaisten ihmisten kanssa minä sitten koen helpoiten yhteyttä?
Koen helpoiten yhteyttä ihmisten kanssa, jotka ovat sosiaalisia, puheliaita ja pohjimmiltaan omaavat positiivisen elämänasenteen. Ihmisten, jotka ovat helposti lähestyttäviä, avoimia ja aitoja. Tällaisten ihmisten seurassa olen itse avoin, kuunteleva ja iloinen sekä koen helpoksi tasavertaisen vuorovaikutuksen. Tällaisten ihmisten seurassa minun on helppo olla ja hengittää sekä koen pystyväni olemaan täysin oma itseni.
Millaisten ihmisten kanssa koen yhteyden haastavaksi?
Huomaan itselleni haastaviksi tilanteet, jossa olen kasvotusten toisaalta hyvin vahvojen persoonien ja ns. auktoriteettien kanssa. Toisaalta myös ääripäänä ja vielä itselleni suurempana haasteena koen yhteyden haastavaksi hiljaisten ja hieman sulkeutuneempien ihmisten kanssa. Myös röyhkeät ja itsekkäät ihmiset saavat ihokarvani nousemaan pystyyn ja jollain tapaan välttämään kyseisiä tilanteita. Tällaisten ihmisten kanssa olen varautunut, enkä ollenkaan oma itseni. Rajoitan sanomisiani ja mietin tarkasti sanavalintojani. Röyhkeiden ja itsekkäisen ihmisten edessä saatan herkästi alistua ja tehdä itsestäni pienemmän. Tällaisten ihmisten lähellä koen tiettyä turvattomuutta, joka näillä tavoin heijastuukin käytökseeni ja olemukseeni.
Kohtaamiset ovat erilaisten ihmisten kanssa erilaisia ja myös tilanteet sekä oma roolit vaikuttavat omaan olemiseen ja käytökseen. Ymmärtääkseen itseään ja omaa toimintaansa eri tilanteissa on mielestäni tärkeää pohtia tällaisiakin asioita. Hyvä itsetuntemus auttaa selviytymään haastavammistakin tilanteista ja saa ymmärtämään omaa käytöstä ja tunteita. Samalla näiden asioiden pohtiminen voi auttaa ymmärtämään, miksi ihmiset käyttäytyvät tietyissä tilanteissa eri tavoin. Se, että minä koen haastavaksi muodostaa yhteyden ja toimia hiljaisempien ja sulkeutuneiden ihmisten kanssa ei tarkoita sitä, että heissä olisi jokin vika. Ihan yhtä lailla joku voi kokea ja varmasti kokeekin haastavaksi minunlaiseni persoonan kohtaamisen, joka saattaa ensimmäisellä tapaamisella lipsauttaa avoimena liiaksikin asioita toisen niskaan, jos ja kun koen oloni turvalliseksi ja hyväksi toisen seurassa.
Olemuksemme ja kehonkielemme viestii myös paljon toiselle, joskus enemmän kuin ajattelemme. Sanat tuovat täydennystä olemukseen, mutta joskus kehonkieli voi riidellä sanojemme kanssa. Myös tämä on asia, johon kannattaa kiinnittää omassa itsessään huomiota. Elehdinkö ja osoitanko olemuksellani toiselle samanlaista turvaa ja tuttavuutta, kuin annan sanoillani ymmärtää. Tai osoitanko olemuksellani toista kohtaan turhaa kylmyyttä, joka ei ollenkaan ole tarkoitukseni. Uuden ja tutummankin ihmisen seurassa ja uudessa kohtaamisessa, on myös tärkeää ymmärtää ja kunnioittaa toisen rajoja. Kaikki eivät nauti halailusta. Joku saattaa haluta pitää oman elämänsä yksityiset tapahtumat omana tietonaan, kun taas toisen voi olla helppoa kertoa elämänsä synkemmätkin salaisuudet.
Kun oppii tuntemaan itsensä tiedostaa omat rajansa ja heikkoutensa, mutta myös omat vahvuutensa, on helpompi toimia ja elää erilaisten ihmisten ympärillä ja toimia heidän kanssaan vuorovaikutuksessa. Samalla oppii ymmärtämään itseään ja omaa käytöstään sekä tunteitaan erilaisissa tilanteissa. Kun ymmärtää itseään, oppii paremmin ymmärtämään myös muita. Muistathan, että olemme kaikki yksilöitä ja erilaisia. Haastavammissa tilanteissa oppii usein itsestään ja toisesta eniten ja joskus juuri sellaisten ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa oleminen, joiden kanssa kokee yhteyden alkuun haastavaksi, voikin olla opettavaista ja toisesta persoonasta alkuun sulkeutuneelta vaikuttavan takaa voikin paljastua ihan mahtava tyyppi. Ja myös minunlaiseni ylisosiaalinen positiivari osaa ja ymmärtää myös sen puolen, että joskus on hyvä olla hiljaa, kuunnella ja ymmärtää että negatiiviset tunteet ovat ihan yhtä lailla sallittuja. Kohtaamiset ja toisen kanssa vuorovaikutuksessa oleminen on ehkä opettavaisinta elämässä.
Nyt onkin sun vuoro!