Videopelien maailmassa moninpelien suosio jatkaa kasvuaan vuosi vuodelta. Syitä on monia, kuten esimerkiksi sosiaalinen vuorovaikutus, jännitys ja menestyksen tunne päihittäessäsi toisen ihmispelaajan, tiimityöskentely ja niin edelleen. Kaikki pelaajat eivät kuitenkaan pidä moninpeleistä, joka on ihan luonnollista, sillä monet pelaajat silti arvostavat hyvää ja monipuolista yksinpelikokemusta yli moninpelin internetissä.
Jotkut pelit eivät myöskään sovellu hyvin moninpelattaviksi monista eri syistä johtuen. Kyseessä voi olla esimerkiksi seikkailupeli, johon ei ole mahdollista sisällyttää moninpeliä, tai vaikkapa arvoituksien ja puzzletyyppisten ongelmien ratkaisuun keskittyvä peli. Nämä kaksi tapausta vain esimerkkeinä.
Tässä artikkelissa me suosittelemme joitakin eri lajityyppien pelejä, jotka ovat syystä tai toisesta mielestämme erittäin hyviä yksinpelikokemuksia, eikä niissä kaikissa edes välttämättä ole moninpelimahdollisuutta.
Jos olet siis etsimässä hyvää yksinpeliä, niin toivomme että näistä suosituksista on sinulle apua.
Viidakon syövereihin ja luoliin Lara Croftin mukana
Nykyaikaisten seikkailupelien genrestä nostamme esiin Tomb Raider -pelisarjan, joka herätettiin henkiin uudelleen vuonna 2013, kun Tomb Raider nimellä kulkeva ensimmäinen peli julkaistiin. Tämä pelisarja aloitti kulkunsa jo 90-luvulla alkuperäisen Sony Playstationin avulla, ja se oli huippusuosittu jo silloin. Vuosien saatossa erilaisia Tomb Raider -pelejä on julkaistu lukuisia vaihtelevin menestyksin.
Nämä viimeaikaiset uudet versiot ovat sieltä parhaasta päästä, tarinan, pelattavuuden ja grafiikan osalta. Rise of the Tomb Raider jatko-osa julkaistiin 2015, ja kolmas osa Shadow of the Tomb Raider vuonna 2018. Pelissä seurataan seikkailija ja arkeologi Lara Croftia hänen taistellessaan vihollisiaan vastaan, ja selvittäessään mysteerejä ympäri maailmaa usein autiolla saarella tai viidakon keskellä.
Pelit ovat toimintapainotteisia, ja päästäksesi peleissä eteenpäin sinun pitää ratkoa erilaisia puzzleja ja pulmia. Välistä joudut myös taistelemaan vihollisia vastaan käyttäen erilaisia aseita, joita voit kerätä pelin kuluessa. Pelin edetessä kokemuksesi karttuu, ja voit lisätä hahmollesi uusia kykyjä eri muodoissa. Pelin juoni ja tarina kulkee eteenpäin videoanimaatioiden muodossa, jotka on toteutettu pelin omalla grafiikkamoottorilla. Pelien tarinat ovat hyviä, kiehtovia ja tempaavat pelaajan mukaansa helposti. Suosittelemme kokeilemaan 2013 julkaistulla pelillä ensin, jonka voit yleensä löytää halpaan hintaan esimerkiksi Steamista. Pelit on julkaistu myös uusimmille pelikonsoleille tuttuun tapaan.
Hiivi varjoissa ja varasta rikkailta
Yksi kaikista alkuperäisimmistä ideoista kolmannen persoonan peleissä on ehdottomasti Looking Glass Studios -pelifirman luoma pelisarja Thief: The Dark Project. Pelisarjan ensimmäinen osa, samaa titteliä kantava peli julkaistiin PC:lle vuonna 1998, ja se löi koko pelimaailman ja pelaajat ällikällä. Peli sijoittuu keskiaikaan synkälle fantasiakaudelle.
Ohjaat varas Garrettia, jonka työnä on varastaa erilaisia arvoesineitä rikkailta henkilöiltä, jotka ovat usein myös pelin pahiksia. Pelin tarina ja juoni aukeaa pelin edetessä lukemalla kentissä löydettäviä kirjeitä ja kuuntelemalla vihollisten keskusteluja. Välianimaatitot kenttien välillä vievät myös tarinaa eteenpäin.Pelissä ei ole tavanomaisten räiskintöjen tapaan tarkoituksena tappaa vastustajia, vaan päätarkoitus on hiipiä heidän ohitseen ja työkalujen jousipyssyn ja vesinuolien avulla viedä vartioiden huomio pois sinusta, tai sammuttaa nuolilla soihtuja, jotta sinua ei nähdä käytävällä tai kadulla.
Pelin moottori on erittäinen dynaaminen ja erilaiset lattiapinnat luovat erilaisia kävelyääniä. Sinun on tarkoitus olla “näkymätön”, eikä jäädä kiinni, koska useimmiten et yksin pärjää vartijoille. Kaikki tämä antaa tälle pelisarjalle huikean ja immersiivisen tunnelman, ja se on ehdottomasti yksi parhaista yksinpeleistä. Peliin on julkaistu jatko-osia vuosien saatossa, ja voit löytää pelin PC:lle tuttuun tapaan Steam -pelipalvelusta.
Puolielämä
Toinen pelisarja, joka aloitti kulkunsa myös vuonna 1998 on Half-Life. Olet tiedemies nimeltään Gordon Freeman ja työskentelet huippusalaisessa hallituksen Black Mesa -laboratoriossa. Erään testin aikana jotain menee pahasti vikaan ja räjähdyksen seurauksena ovi mystiseen Xen-maailmaan aukeaa, josta alkaa tulvia erilaisia hirviöitä laboratorioon.
Tehtävänäsi on löytää tiesi ulos laboratoriosta taistellen, pulmia ratkoen ja käyttäen apunasi myös pelin aikana tapaamiasi muita hahmoja, jotka auttavat sinua. Pelin tarinankerronta ja pelimoottori olivat aikaansa edellä, ja pelissä huikea tunnelma, eikä se ole ihan tavanomainen 3d-räiskintä. Myös Half-Lifelle on julkaistu jatko-osia myös ihan viime vuosiin saakka, ja myös jatko-osat kannattaa ehdottomasti pelata läpi, jos ja kun jäät koukkuun tähän peliin.
Älyllistä puuhastelua
Entäpä jos sinua eivät kolmannen persoonan räiskinnät, hiivinnät, tarinat tai seikkailupelit kiinnosta, vaan olet enemmänkin kallellasi enemmän älyä vaativiin peleihin? Voimme nostaa esiin harkintakykyä ja laskentataitoa vaativat pelit, kuten esimerkiksi omaha pokeri, joka vaatii sinulta kyseisiä taitoja, sillä siinä pelaajalle jaetaan neljä korttia, joista hänen on pidettävä kaksi, ja pöydällä on viisi korttia, joista vain kolme lasketaan.
Toisena älyllisenä pelinä voimme mainita ehdottomasti Monkey Island -pelisarjan, jolle on juuri julkaistu uusi jatko-osa tänä vuonna nimeltään Return to Monkey Island. Luvassa on kunnon perinteistä vanhan ajan pulmien ratkontaa mielenkiintoisen tarinan parissa.
Yhteenveto
Yhteen artikkeliin on mahdotonta sisällyttää kaikkia suosituksia, mutta toivomme että näistä vinkeistä on sinulle apua, ja löydät nautittavia yksinpelihetkiä näiden pelien parista.