Aika on lopulta jokaisen ihmisen ainut pääoma ja se asia, jota on vähiten varaa hukata tai hävittää.— Thomas Edison
Tuntuuko sinusta koskaan siltä, että tarvitsisit päivääsi muutaman lisätunnin? Heräät aamulla, selviydyt päivästä ja illalla kun käyt nukkumaan mietit päivän aikana tekemättä jääneitä asioita. Olen itse ollut aiemmin todella paha stressaamaan, koska en kokenut millään tavalla kontrolloivani omien päivieni kulkua ja hoidettavien asioiden lista sen kuin kasvoi. Maanantaina omia tapoja miettiessäni, tajusinkin jo, että olen onnekseni saanut tämän asian paremmin kontrolliin viimeisten vuosien aikana. Suurin merkitys tässä on ollut tehtävälistan tekemisellä ja sen ylläpidolla.
Tehtävälista eli To Do-lista on lista asioista, jotka sinun on hoidettava ehkä jo tänään, kenties huomenna tai ehkä vasta ensi viikolla. Jokatapauksessa ne ovat asioita, jotka on hoidettava. Pieniä tai isompia. Itse pidän omaa tehtävälistaani puhelimeni muistilistalla, koska puhelin kulkee mukanani varmasti joka puolella, jolloin se on aina käden ulottuvilla. Muistilistalta on helppo katsoa hoidettavana olevat asiat, lisätä uudet ja pyyhkiä listalta pois ne, jotka saa hoidetuksi. Itseltäni löytyy listat omista henkilökohtaisista asioistani, mutta myös työasioihin liittyen. Jotkut asiat saattavat roikkua tehtävälistalla pidempään, mutta ylöskirjoitettuna muistan lopulta hoitaa ne ja tehtävät ovat hallinnassa. Tehtävälistan luotua asiat muuttuvat konkreettisiksi ja poistuvat mielenpäältä. Voin kertoa, että jo pelkän tehtävälistan kirjoittaminen vapauttaa stressitasoja ja olo helpottuu. Asiat ovat edes jollain tavalla kontrollissa, vaikka niitä ei juuri samaisella sekunnilla saisikaan hoidetuksi.
Tehtävälistalla olevia asioita kannattaa myös priorisoida. Oman kokemukseni mukaan suosittelen hoitamaan pienet nopeasti hoidettavat asiat ensin pois alta, koska usein ne ovat turhaan kuormittamassa mieltä, vaikka niiden hoitaminen onnistuisikin muutamassa minuutissa. Tehtävälistaa ei myöskään kannata pelätä, vaan kirjata rohkeasti kaikki pienemmät ja suuremmatkin asiat, jolloin ne tulevat varmasti hoidetuksi, eivätkä ne pomppaa mieleen yllättäen esimerkiksi keskellä yötä (been there done that).
Kaikilla meillä on vuorokaudessamme yhtä paljon tunteja. Se miten nuo tunnit ja minuutit käytämme on taas kunkin henkilökohtainen valinta. Heräätkö esimerkiksi aamulla ajoissa, jotta saat tekemättömät asiat tehdyksi vai torkutatko aamuherätystä eteenpäin kunnes on aivan pakko nousta. Aikaa ei saa pysäytetyksi, mutta asioita ja omaa arkea järjestelemällä ajankäyttöään voi hallita. Jos koet oman arkesi stressaavaksi ja tunnut kärsivän ajapuutteesta, suosittelen kokeilemaan tehtävälistan eli To DO listan tekemistä heti ensitöiksi. Yksi hienoimmista tunteista on se, kun kokee kotrolloivansa omaa elämäänsä. Tämä on myös yksi omaa hyvinvointia lisäävä tekijä.