Ensi alkuun yksi tärkeä huomio ja muistutus tavoitteista ja päätöksistä: jokainen meistä kokee ajoittain takapakkeja ja myöskin suorastaan epäonnistuu tehdyissä päätöksissä tai itselleen asettamissaan tavoitteissa. Harvoin se kuitenkaan tarkoittaa sitä, että olisi epäonnistunut koko elämässään. Elämäntilanteet muuttuvat ja joskus asetetut tavoitteet eivät kenties uudessa valossa näytäkään realistisilta tai itselle sopivilta. Jos siis koet jotkin asettamasi tavoitteet tai tehdyt päätökset ristiriitaisiksi oman elämäsi kanssa, lähtisin ensin uudelleen tarkastelemaan sitä, mistä päätökset ja tavoitteet ylipäänsä aluksi syntyvät tai ainakin mistä niiden olisi hyvä syntyä: omista tarpeista ja haluista. Samalla on syytä miettiä kolmea ämmää: mitä, miksi ja miten.
Halut ja tarpeet ohjaavat päätöstentekoa ja tavoitteiden asettamista. Tai ainakin niin sen tulisi olla. Sanoisin omalla kokemuksellani, että yksi merkittävä asia tavoitteiden asettamisessa ja päätöksien tekemisessä ja lopulta niissä onnistumisessa on se, mistä ne ovat saaneet alkunsa. Onko päätös tai tavoite
sinun itsesi määrittelemä vai jonkun toisen keksimä. Sisäsyntyiset päätökset ja tavoitteet kantavat usein pidemmälle, koska motivaatio niiden saavuttamista kohtaan on suurempi. Ainakin useimmiten.
Mitä, miksi ja miten. Kun olet määritellyt itsellesi selvästi mitä haluat, miksi ja miten, olet jo syventynyt tavoitteeseesi/päätökseesi enemmän kuin ainoastaan todennut haluavasi jotain. Halu ja into ovat hienoja asioita, mutta myös suunnitelmallisuutta tarvitaan. Selkeä tavoite ja sen merkityksen ymmärtäminen oman elämän kannalta ovat tärkeitä, mutta miten, vastaa siihen millaisia asioita sinun tulisi omaa tavoitettasi ajatellen tehdä ja määrittelee myös tavoitetta kohti kulkevaa polkua ja sen suuntaa. Nämä kysymykset siis selkeyttävät samalla sinulle, mitä tavoitetta kohti matkaaminen ja päätöksessä pysyminen oikeasti vaatii.
Toiminta! Tavoitteita kohti eteneminen ja päätöksissä pysyminen edellyttää toimintaa. Mikään asia ei etene, jos sen tai niiden eteen ei ole valmis tekemään töitä. Moni haaveilee ja unelmoi koko elämänsä ja katsoo vierestä kun toiset saavuttavat ja etenevät. Jos ei ole valmis toimimaan, on myös turha odottaa asioiden vain tapahtuvan.
Kolme ässää: Sitkeys, sisukkuus ja sietäminen. Vastoinkäymisiä tulee lähes jokaisen elämässä. Hylkäätkö tavoitteesi tai kadut tekemiäsi päätöksiä heti ensimmäisen vastoinkäymisen tullessa, vai jatkatko rohkeasti matkaa uskoen ja luottaen itseesi. Sitkeät ja sisukkaat uskaltavat ja uskovat, vastoinkäymisistä huolimatta, eivätkä anna heti periksi. Sietäminen taas näkyy siinä, että joskus pitää tehdä epämiellyttäviä ja siellä omalla epämukavuusalueella olevia juttuja. Yleensäkin kaikki uusi vaatii alkuun totuttelua eikä asiat aina mene välttämättä juuri niin kuin olit etukäteen mielessäsi ajatellut.
Päätöksissä pysyminen edellyttää
toistoa, toistoa ja toistoa, kunnes asiasta muodostuu rutiini. Tein taannoin itse päätöksen herätä aamuisin aiemmin, jotta mulla olisi enemmän aikaa asioille, jotka näen tärkeiksi omien tavoitteideni sekä ylipäänsä elämäni kannalta. Alku sujui hyvin, koska olin niin innoissani ja halusin näyttää itselleni, mutta kun innokkuus hiipui olen joutunut ajoittain pakottamaan itseäni ylös. Tekemäni päätös on minulle edelleen tärkeä ja haluan pitää siitä kiinni, mutta joudun oikeasti tekemään kyseisen päätöksen uudelleen ja uudelleen päivittäin, ennen kuin asia muodostuu rutiiniksi, josta on helpompi pitää kiinni. Taon siis iltaisin päähäni, miksi haluan herätä huomenna aiemmin ja mikä merkitys sillä on ja jätän aamuisin nukkumista rakastavan minäni ajatukset huomioimatta, koska muuten en saisi itseäni aamusta sängystä ylös kuin vasta silloin kun on pakko. Eli siis toistoa ja toistoa!
Priorisoi! Tavoitteita ja päätöksiä voi tehdä eri osa-alueita koskien esim. työ/talous/opiskelu, treeni, parisuhde, perhe, ystävät, koti. Tavoitteita voi olla useammalla kuin yhdellä osa-alueella ja ne voivat olla myös pienempiä. Kuitenkin tavoitteeseen pääsemisen ja päätöksissä pysymisen kannalta on tärkeää, että priorisoit itsellesi mikä on tällä hetkellä itsellesi tärkeintä. Kuuntelin yhtä podcastia jossa toistettiin “pystyt mihin vaan, mutta et kaikkeen”. Aikamme ei riitä tekemään kaikkia asioita kerrallaan ja tehdessäsi kaikkea samaan aikaan et oikeasti keskity kunnolla mihinkään. Vähän kuten multitaskaaminen, mikä on tutkitusti todistettu huonoksi metodiksi, koska et silloin kunnolla keskity mihinkään vaan teet samaan aikaan vähän kaikkea. Eli siis priorisoi ja keskity yhteen asiaan kerrallaan. Tämä ei siis tarkoita sitä, että seuraavan vuoden keskityt vain yhteen asiaan ja suljet muut asiat elämästäsi pois, vaan esim päivästäsi annat 1-2 tuntia juuri siihen itsellesi tärkeään ja määrittelemääsi tavoitteeseen. Tee sitä, mikä on tärkeää tavoitteen/päätöksesi kannalta.
Ja vielä yksi asia… Pidä oikeasti huoli siitä, että tekemäsi päätökset ja asettamasi tavoitteet ovat osa sinua ja sopivat arvoihisi. Nykymaailma mahdollistaa tavallaan todella läheltä muiden elämän seuraamisen, mutta jättää kuitenkin paljon myös pois ja silmiltämme näkemättä. Älä tee oletuksia muiden elämästä ja perusta halujasi ja tarpeitasi siihen, mitä jollain muulla on. Tarkastele omia tarpeitasi ja ennen kaikkea sitä, että elät oikeasti itsellesi. Jos tavoitteiden asettaminen ja päätösten tekeminen on itsellesi haastavaa kannattaa ensin antaa aikaa omien arvojen pohtimiseen. Mikä sinulle on tärkeää. Näin päätöksissä pysyminen ja tavoitteita kohti matkaaminen ja kenties lopulta niiden saavuttaminen mahdollistuu, kun elät oikeasti itsesi näköistä elämää.
Tällaista asiaa tällä kertaa tavoitteista, päätöksistä ja asioista niiden takana. Toivottavasti sait tästä jotain irti ja kenties tämä auttoi hieman avaamaan sitä, miten sinäkin voit tehdä itsellesi tärkeitä päätöksiä ja pitää niistä kiinni ja asettaa tavoitteita ja rohkeasti kulkea niitä kohti ja saavuttaa ne. <3