Lepo ja palautuminen on nykyisin yksi mun lempi aiheista, koska oman tekemisen ja kantapään kauttakin opittujen asioiden avulla ymmärrän aiheen merkityksen paremmin omassa elämässäni ja haluan painottaa tämän aiheen merkitystä myös muille aktiiviliikkujille sekä tavan tallaajille. Jos lepopäivien pitäminen toisinaan innostuksen keskellä tuntuu jäävän, muistuttele itsellesi siitä, että palatuminen on osa suoritusta ja kehitystä. Sitä ei voi laiminlyödä jos haluaa olla paras versio itsestään, olla energinen ja voida hyvin. Sen sijaan, jos tätä osa-aluetta aktiivisesti laiminlyö voivat seuraukset olla kovia. Toki kehoa pitää ensin kuormittaa, jotta saadaan hyviä terveysvaikutuksia, mutta pitää osata havainnoida milloin liika on liikaa ja milloin kroppa kaipaa lepoa.
Ihminen ei ole robotti, joten se ei kestä jatkuvaa kuormitusta ilman lepoa ja seurauksia. Uni, kehonhuolto, aivot narikkaan tähtäävä tekeminen ja oleminen, meditaatio, kevyt liikunta, liikkuminen/oleilu luonnossa ym ovat keinoja palautumisen harjoittamiseen. Ja kyllä, joskus palautumista ja lepäämistäkin saattaa olla tietoisesti hyvä harjoittaa, jos on sitä tyyppiä että jatkuvasti on monta rautaa tulessa ja aivot käyvät kierroksilla.
Mistä sitten tiedät, että olisi syytä levätä ja kiinnittää enemmän huomiota palautumiseen? Sanotaan näin, että fiksuinta on levätä ja muistaa palautua jo ennen minkäänlaisten oireiden ilmenemistä. Eli ottaa sitä lepoa ennen kuin keho tai mieli sen tarpeesta edes ilmoittaa. Aktiiviliikkujalle esimerkiksi treenien rytmitys ja selkeät lepopäivät kalenterissa ovat yksi keino jeesata tässä asiassa.
Jos kuitenkin olet innosta puhkuessasi huomaamattasi ajautunut alipalautuneeseen tilaan, saattaa kehossasi ilmetä esimerkiksi seuraavia oireita/merkkejä:
- Suoritusteho/kyky treeneissä laskee siitä huolimatta, että olet koko ajan tähdännyt kehitykseen tai liikkunut aktiivisesti esim kunnonkohotusmielessä.
- Leposykkeen kohoaminen. Jo levossa ollessa syke on tavallista korkeampi.
- Sykkeen yllättävät nousut arkiaskareissa tai ns tavallisessa liikkeessä, esim portaissa kohtuuttoman korkeat sykkeet ja mahdolliseati hidas sykkeen palautuminen rasituksen loputtua.
- Levoton nukkuminen. Tästä esimerkkinä heräily useita kertoja yössä, nukahtamisen vaikeus ja yleisestikin väsymys siitä huolimatta että nukkuisi. Myös unen laatu voi olla jotain ihan muuta, vaikka päällisimän puolin nukuttuja tunteja tuntuisikin kertyvän sama määrä kuin aina.
- Mielialan vaihtelut. Tähän voi liittyä myös se, että pienemmät ongelmat koetaan todellista suurempina.
- Vireystilan lasku. Pakottava väsymys päivisin ja tuntuu ettei energiaa riitä millään, vaikka muuten huolehtisi hyvin elämän eri osa-alueista.
- Heikko vastustuskyky ja tavallista toistuvampi sairastelu. Flunssaa flunssan perään, vaikka välissä ei olisi ehtinyt kunnolla itseään vielä edes rasittamaan.
- Tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen, kuten rasitusvammojen yleistyminen ja jatkuvat pikkukrempat kropassa voivat myös viestiä siitä, että keho kaipaisi nyt kunnon lepoa.
Jokainen ihmiskeho reagoi yksilöllisesti alipalautumiseen ja antaa merkkejä levon tarpeesta, jos sitä ei ajoissa osaa itse antaa. Oireet voivat olla yksittäisiä tai niitä voi ilmetä useampia yhtä aikaa. Toisinaan omaa kehoa voi olla haastavakin lukea ja eivät nämäkään merkit yksittäin välttämättä aina ole pelkästään liian rasituksen tai alipalautumisen merkkejä. Listalta voi myös löytyä muita oireita/merkkejä. Jos kuitenkin epäilet oireiden syynä olevan levon laiminlyöminen ja sen seurauksena alipalautuminen niin kokeile panostaa kovemmin lepoon ja palautumiseen; kevennä treeniä, pidä kokonaisia lepopäiviä, pyri hallitsemaan arjen kuormitus ja stressi ja seuraa mitä oireille tapahtuu. Toki jos yhtään mietityttää, on syytä vierailla ammattilaisen vastaanotolla tutkituttamassa asiaa tarkemmin.
Mutta siis vakavasti, palautumista ja lepoa ei kannata missään nimessä laiminlyödä! Ja taas on hyvä muistuttaa, että vaikka et olisikaan urheilija niin myös sinä voit olla alipalautunut! Myös aktiiviliikkuja, tavantallaaja voi kärsiä näistä oireista. Perhe, työ, harrastukset ja näiden yhteiskuormitus sekä kivojenkin asioiden tuottama ns hyvänlaatuinen stressi voi johtaa palautumisen puutteeseen. Reagoi siis herkästi ja mielellään jo ennen oireiden ilmenemistä. Uskalla levätä ja harjoittaa palautumista.