Karjal
No Result
View All Result
  • Suomi
  • EU
  • Helsinki
  • Kulttuuri
  • Yhteystiedot
  • Karjalan Uutisia
Karjal
No Result
View All Result
Savustus

Savustus

Karjal by Karjal
March 18, 2022
in Muu
0 0
0
0
SHARES
1.8k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Savustaminen on kesäisin lempiharrastukseni. Kahdelle ihmiselle on helppoa tehdä savustettua lohta, jota syödään monia päiviä. Syöminen jatkuu seuraavat muutamat päivät ja sitten tähteet menevät osaksi majoneesia tai creme fraichea. Sitä voi sitten käyttää suolaiseen piirakkaan tai muihin suolaisiin herkkuihin.

Ohjeet

Savustukseen ei ole vain yhtä oikeaa tapaa. Tässä on minun ohjeeni. Kesäisin käytän savustuspönttöä, jonka teetin itse hitsaajalla. 20-vuotias pönttö alkaa olemassa elämänsä päässä, joten seuraavaksi käyttöön tulee savustuslaatikko. Toisinaan käytän myös nuotiopaikkaa, koska savustus avotulella tuntuu luontevalta.

Suolaaminen

Suolaaminen on savustuksen vaikein vaihe. Siihen ei oikeastaan auta kuin kokeileminen ja epäonnistumisien hyväksyminen. Perussääntö on, että aina voi lisätä suolaa. Valitettavasti ylimääräistä suolaa ei kuitenkaan voi poistaa. Oma prosessini on yleensä sellainen, että ostan kilon kokoisen lohen.

Aloitan puhdistamalla sen ja perkaamalla sisukset pois. Ylimääräisen veden voi kuivata paperilla. Kala paketoidaan leivinpaperiin eli aseta se tilavalle pöydälle kahden leivinpaperiarkin päälle. Kannattaa valita merisuola, jota hierotaan kalan päälle ja ripotellaan sen sisuksiin. Käytä suolaa sen verran kuin tuntuu hyvältä, mutta noin puoli desilitraa.

Sitten on aika paketoida kala leivinpaperiin ja sitten paketti säilötään joko pakastepussiin tai leipäpussiin.

Lopuksi pussi suljetaan kumilenkillä. Näin kalasta ei valu vettä jääkaappiin. Kalan annetaan olla jääkaapissa yönyli. Suolaamista parantaa, jos kalanpäälle lisätään painoa, kuten maitopurkki. Kalaa tulee kääntää. Varo, että kala ei suolaannu liikaa. Suosittelen suolausta illalla ja savustusta heti ensimmäisenä aamulla.

Savustaminen

Ennen savustusta ylimääräinen suola tulee pyyhkiä kalasta. Savustuspönttöön täytyy tietenkin saada savua, joka onnistuu esimerkiksi leppäpuruilla. Niitä ei tarvita kuin muutama desi. Sokerilla voi luoda kauniin kullanruskean värityksen kalan pinnalle. 3–4 sokeripalaa on tarpeeksi, mutta kala onnistuu myös ilman niitä.

Ennen kalan asettamista nuotiolle, tulen tulee palaa sopivasti. Kalalla menee noin puolituntia, kun se paistuu ritilän päällä. Tuli tulee pitää palamassa niin, että pöntön pohja kuumenee. Puolentunnin kuluttua kala on suoraa valmis ruokapöytään.

Näin savustat pakastetun kalan

Lohta saa kesällä halvalla. Eli voit hakea kalatiskiltä ylimääräisiä kaloja ja pakastaa ne talvea varten. Ennen pakastamista kala suolataan ja sitten sille tehdään tiukka folionyytti, joka laitetaan pakkaseen välittömästi. Savustaminen tapahtuu sulattamalla kala ensin, poistamalla suola ja laittamalla savustimeen.

Taktiikka tekee kalasta hyvänmakuisen, koska suolaus tapahtuu vasta sulamisvaiheessa. Eli voit täyttää mökin pakastimen kalalla ja sinulla on aina valmiina kaloja savustusta varten.

Savustuspussit

Jos sinulla on käytössäsi vain normaali uuni tai grilli, eikä nuotiota tai savustuspönttöä. Kuten talvella lumikinosten ollessa liian korkeita. Kaupassa myytävät savustuspussit ovat hyvä vaihtoehto.

Niitä löytyy monilta eri brändeiltä ja käyttötavat vaihtelevat eli muista lukea pussin ohjeet tarkasti.

Niitä voi käyttää normaalissa uunissa.

Sähkösavustus

Nuotilla käytettävän savustuspöntön ja sähkösavustimen välillä ei ole suuria eroja. Sähkösavustin toimii sähköisillä vastuksilla, joiden päällä on pelti leppäpuruille. Kala laitetaan foliosta tehdylle alustalle. Suosittelen kääntämään hiukan folion reunoja, että kala ei likaannu. Kalaa on helppoa maustaa. Monien suosikkeja ovat esimerkiksi tilli, homejuusto ja sitruunamehu.

Savustaminen ei ole vain kalalle

Kala ei ole ainoa savustettava ruoka. Voit tehdä sitä melkein mille vain! Juustot, useimmat lihat, makkarat, kana, kasvikset… Ainoastaan savustuksen aika ja valmistus vaihtelee.

Juustoille riittää lyhyt aika, kuten 5–10 minuuttia.

Kana taas vaatii enemmän aikaa ja kilo broileria tulisi savustaa tunnin ja kunnes kana on 75 asteista.

Kokeile itse savustusta!

Kokeile ihmeessä savustamista! Voit aloittaa helposti savustuspusseilla, jos koko savustuspöntön ostaminen tuntuu liian kalliilta. Käy vain lähikaupassasi ja osta savustuspussi. Niitä ei ole vaikeaa käyttää ja olet heti valmis savustamaan kalaa.

Related Posts

Tutkimassa Erämaata: Patikointipolut ja Kansallispuistot Pohjois-Karjalassa
Muu

Tutkimassa Erämaata: Patikointipolut ja Kansallispuistot Pohjois-Karjalassa

June 11, 2024
Suosituimmat Online-Vedonlyöntipelit Suomessa
Muu

Suosituimmat Online-Vedonlyöntipelit Suomessa

April 7, 2024
karjalan metsätilat
Helsinki

Karjalan Metsätilat: Vihreän Kullan Maa

April 3, 2024
Kevään värejä kotiin: Lainaa sisustuksen uuteen ilmeeseen
Muu

Kevään värejä kotiin: Lainaa sisustuksen uuteen ilmeeseen

February 5, 2024
E-urheiluorganisaatio ENCE paljasti viime vuoden kannattavuuden
Muu

E-urheiluorganisaatio ENCE paljasti viime vuoden kannattavuuden

October 16, 2023
Digitaalisen evoluution aallonharjalla: verkkopelaamisen nousu
Muu

Digitaalisen evoluution aallonharjalla: verkkopelaamisen nousu

July 3, 2023
Next Post

Three of the Toughest Decisions You'll Face in Retirement

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hiljaisemmat Luokat, Kirkkaammat Mielet: Suomi Rajoittaa Puhelimien Käyttöä Kouluissa 2025
Helsinki

Hiljaisemmat Luokat, Kirkkaammat Mielet: Suomi Rajoittaa Puhelimien Käyttöä Kouluissa 2025

by Karjal
May 17, 2025
0

Elokuun 1. päivänä 2025 Suomessa astuu voimaan uusi laki, joka rajoittaa mobiililaitteiden käyttöä peruskouluissa ja lukioissa. Tavoitteena on parantaa oppilaiden...

Read more
Microsoft Laajentaa Datakeskuksia Suomessa

Microsoft Laajentaa Datakeskuksia Suomessa

March 12, 2025
Tulisiko Kauppojen Pelikoneet Kieltää?

Tulisiko Kauppojen Pelikoneet Kieltää?

February 21, 2025
Budjettimatkailijan Eurooppa – Minne Matkustaa, Kun Haluaa Säästää Mutta Ei Tinkimättä Elämyksistä?

Budjettimatkailijan Eurooppa – Minne Matkustaa, Kun Haluaa Säästää Mutta Ei Tinkimättä Elämyksistä?

February 14, 2025
Veikkauksen Historia – 40-Luvulta Nykypäivään

Veikkauksen Historia – 40-Luvulta Nykypäivään

January 21, 2025

Noora Inberg
noorainberg@gmail.com

Yhteystiedot

Viimeisimmät uutiset

  • Hiljaisemmat Luokat, Kirkkaammat Mielet: Suomi Rajoittaa Puhelimien Käyttöä Kouluissa 2025
  • Microsoft Laajentaa Datakeskuksia Suomessa
  • Tulisiko Kauppojen Pelikoneet Kieltää?
  • Suomi
  • EU
  • Helsinki
  • Kulttuuri
  • Yhteystiedot
  • Karjalan Uutisia

© 2022 Karjal

No Result
View All Result
  • Home
  • Home 2
  • Home 3
  • Yhteystiedot

© 2022 Karjal

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In