Savustaminen on kesäisin lempiharrastukseni. Kahdelle ihmiselle on helppoa tehdä savustettua lohta, jota syödään monia päiviä. Syöminen jatkuu seuraavat muutamat päivät ja sitten tähteet menevät osaksi majoneesia tai creme fraichea. Sitä voi sitten käyttää suolaiseen piirakkaan tai muihin suolaisiin herkkuihin.
Ohjeet
Savustukseen ei ole vain yhtä oikeaa tapaa. Tässä on minun ohjeeni. Kesäisin käytän savustuspönttöä, jonka teetin itse hitsaajalla. 20-vuotias pönttö alkaa olemassa elämänsä päässä, joten seuraavaksi käyttöön tulee savustuslaatikko. Toisinaan käytän myös nuotiopaikkaa, koska savustus avotulella tuntuu luontevalta.
Suolaaminen
Suolaaminen on savustuksen vaikein vaihe. Siihen ei oikeastaan auta kuin kokeileminen ja epäonnistumisien hyväksyminen. Perussääntö on, että aina voi lisätä suolaa. Valitettavasti ylimääräistä suolaa ei kuitenkaan voi poistaa. Oma prosessini on yleensä sellainen, että ostan kilon kokoisen lohen.
Aloitan puhdistamalla sen ja perkaamalla sisukset pois. Ylimääräisen veden voi kuivata paperilla. Kala paketoidaan leivinpaperiin eli aseta se tilavalle pöydälle kahden leivinpaperiarkin päälle. Kannattaa valita merisuola, jota hierotaan kalan päälle ja ripotellaan sen sisuksiin. Käytä suolaa sen verran kuin tuntuu hyvältä, mutta noin puoli desilitraa.
Sitten on aika paketoida kala leivinpaperiin ja sitten paketti säilötään joko pakastepussiin tai leipäpussiin.
Lopuksi pussi suljetaan kumilenkillä. Näin kalasta ei valu vettä jääkaappiin. Kalan annetaan olla jääkaapissa yönyli. Suolaamista parantaa, jos kalanpäälle lisätään painoa, kuten maitopurkki. Kalaa tulee kääntää. Varo, että kala ei suolaannu liikaa. Suosittelen suolausta illalla ja savustusta heti ensimmäisenä aamulla.
Savustaminen
Ennen savustusta ylimääräinen suola tulee pyyhkiä kalasta. Savustuspönttöön täytyy tietenkin saada savua, joka onnistuu esimerkiksi leppäpuruilla. Niitä ei tarvita kuin muutama desi. Sokerilla voi luoda kauniin kullanruskean värityksen kalan pinnalle. 3–4 sokeripalaa on tarpeeksi, mutta kala onnistuu myös ilman niitä.
Ennen kalan asettamista nuotiolle, tulen tulee palaa sopivasti. Kalalla menee noin puolituntia, kun se paistuu ritilän päällä. Tuli tulee pitää palamassa niin, että pöntön pohja kuumenee. Puolentunnin kuluttua kala on suoraa valmis ruokapöytään.
Näin savustat pakastetun kalan
Lohta saa kesällä halvalla. Eli voit hakea kalatiskiltä ylimääräisiä kaloja ja pakastaa ne talvea varten. Ennen pakastamista kala suolataan ja sitten sille tehdään tiukka folionyytti, joka laitetaan pakkaseen välittömästi. Savustaminen tapahtuu sulattamalla kala ensin, poistamalla suola ja laittamalla savustimeen.
Taktiikka tekee kalasta hyvänmakuisen, koska suolaus tapahtuu vasta sulamisvaiheessa. Eli voit täyttää mökin pakastimen kalalla ja sinulla on aina valmiina kaloja savustusta varten.
Savustuspussit
Jos sinulla on käytössäsi vain normaali uuni tai grilli, eikä nuotiota tai savustuspönttöä. Kuten talvella lumikinosten ollessa liian korkeita. Kaupassa myytävät savustuspussit ovat hyvä vaihtoehto.
Niitä löytyy monilta eri brändeiltä ja käyttötavat vaihtelevat eli muista lukea pussin ohjeet tarkasti.
Niitä voi käyttää normaalissa uunissa.
Sähkösavustus
Nuotilla käytettävän savustuspöntön ja sähkösavustimen välillä ei ole suuria eroja. Sähkösavustin toimii sähköisillä vastuksilla, joiden päällä on pelti leppäpuruille. Kala laitetaan foliosta tehdylle alustalle. Suosittelen kääntämään hiukan folion reunoja, että kala ei likaannu. Kalaa on helppoa maustaa. Monien suosikkeja ovat esimerkiksi tilli, homejuusto ja sitruunamehu.
Savustaminen ei ole vain kalalle
Kala ei ole ainoa savustettava ruoka. Voit tehdä sitä melkein mille vain! Juustot, useimmat lihat, makkarat, kana, kasvikset… Ainoastaan savustuksen aika ja valmistus vaihtelee.
Juustoille riittää lyhyt aika, kuten 5–10 minuuttia.
Kana taas vaatii enemmän aikaa ja kilo broileria tulisi savustaa tunnin ja kunnes kana on 75 asteista.
Kokeile itse savustusta!
Kokeile ihmeessä savustamista! Voit aloittaa helposti savustuspusseilla, jos koko savustuspöntön ostaminen tuntuu liian kalliilta. Käy vain lähikaupassasi ja osta savustuspussi. Niitä ei ole vaikeaa käyttää ja olet heti valmis savustamaan kalaa.