Meal preppaus on tämän hetken kuumin trendi! Suomeksi myös sarjakokkauksena tunnettu termi tarkoittaa samaa kuin Team LCHF Suomen ”suunnittele ja ennakoi”. Ruokapreppauksessa yritetään säästää aikaa ja rahaa valmistamalla koko viikon (tai muutaman päivän) ruuat etukäteen.
Ruuat voidaan tehdä joko kokonaan valmiiksi tai puoliksi valmiiksi. Kun ruuat ovat valmiina, syöt terveellisemmin, koska et tule ”vahingossa” tilanneeksi valmisruokaa. Preppaus tekee arjesta helpompaa ja mukavampaa!
Älä unohda suunnittelua!
Preppaus lähtee liikkeelle suunnittelusta. Mietit, haluatko valmistaa koko viikon ruuat vai vain muutaman päivän ruuat. Jos syöjiä on vain kaksi tai kolme ja ruokavalioon kuuluu vähän hiilareita, koko viikon ruuat eivät tule olemaan ongelma. Suurperheessä taas ruokaa tarvitaan enemmän ja kasvikset vievät paljon tilaa eli 3-4 päivän ruokien teko kerralla on järkevämpää.
Aloita päättämällä aterioiden pääraaka-aine. Sitten pohdit mahdolliset lisukkeet. Näiden mukaan suunnitellaan kauppareissu, jonka aikana ostetaan kaikki tarvittava useiden ruokien valmistamiseen. Muista varata ruokien valmistukseen tarpeeksi aikaa, jopa useampi tunti. Sunnuntai-illat ovat yleensä preppaajien suosikkeja, koska silloin vai valmistaa ruokaa koko tulevaksi viikoksi.
Älä unohda pohtia etukäteen, kuinka säilytät prepatut ruuat.
Pakastimessa vai jääkaapissa? Ruokien päälle on helppoa kirjoittaa sisällön lisäksi makrot, hiilihydraatit ja muut tiedot. Sitten vain pakkaat töihin mukaan tai syöt kotona sopivan annoksen sekä sen lisukkeet. Jos kyse on vaikka pakkaseen laitetusta pizzapalasta, ehtii se sulaa työpäivän aikana.
Hanki keittiönkaappiin varastoon perusruoka-aineet
Todellinen meal preppaaja kerää kotiinsa varaston ruokaa, joka säilyy pitkään. Hyviä esimerkkejä ovat oliivit, suolakurkut, jalapenot, tonnikalapurkit, avokadot, säilykkeet, ananakset, feta, majoneesi ja oliiviöljy. Jos se on mahdollista, kannattaa työpaikan jääkaappiin hankkia oliiviöljy ja majoneesi, joita on sitten helppo lisätä ruokiin tuomaan makua ja nostamaan annosten rasvalisää.
Kana ja jauheliha
Kana ja jauheliha ovat hyviä raaka-aineita preppaukseen. Ne säilyvät pitkään kypsennettyinä ja ruokalajien valikoima on lähes loputon. Paista tai muuten kypsennä kanaa, josta saa aterioita joko pelkältään, salaatin kanssa, keitossa, piirakassa, pitsassa tai osana gratiinia. Jauhelihasta taas onnistuvat pihvit, kebabit, keitot, pitsa tai pyörykät. Osa ruuasta säilyy jääkaapissa ja loput on helppoa pakastaa.
Preppaus tarkoittaa, että teet valmiit ateriat jääkaappiin tai kokoat raaka-aineita valmiiksi kypsennettyinä ja leikattuina omiin astioihinsa. Miksi tämä on tärkeää? Valmiiksi tehty salaatti vetistyy jääkaapissa, kun taas erikseen pilkotut ja rasioihin pakatut salaatinlehdet, keitetyt munat, tomaatit ja kurkut kestävät pidempään. Huomioi, että revi salaatinlehdet paloiksi vasta salaattiannosta tehdessäsi.
Salaatti ei ole vain hyvää ruokaa vaan myös hauskaa koota aamulla poimimalla astioista raaka-aineet, joita haluat syödä sinä päivänä. Ota mukaan vielä säilyke tai valmiiksi tehty ruoka niin päivän ateriat ovat pulkassa.
Kypsennetty kala, liha ja kana on helppoa pakata rasioihin valmiiksi. Sitten voit joko ottaa koko rasian mukaasi tai ottaa suuremmasta rasiasta osan ruokaa mukaan. Tärkeää on kypsentää ruoka kunnolla ja pitää mielessä eri ruokien säilyvän eri keston. Kasvikset kestävät vain muutaman päivän, kun ne keitetään tai paistetaan.
Voit syödä samaa ruokaa viikon jokaisena päivänä tai valmistaa erilaisia ruokia tai mikä parasta erilaisia yhdistelmiä muutamasta raaka-aineesta. Preppaus on mahdollista myös silloin, kun perheenjäsenillä on erilaisia dieettejä, kuten vain osa syö ruokaa ilman hiilihydraatteja. Muista ottaa huomioon jokaisen ruokailijan mieltymykset, allergiat ja ruokavaliot.
Osta ruuillesi sopivia astioita ja rasioita
Preppaukseen jää nopeasti koukkuun! Jos päätät lähteä mukaan pidemmäksi aikaa, osta hyvät kannelliset astiat. Rasiat pitävät jääkaapin siistinä, kun niiden kannet ja pohjat on suunniteltu kasattaviksi. Osiin jaettava rasia on ihanteellinen valmiille ruuille. Jokainen raaka-aine voidaan laittaa omaan osuuteensa ja sitten yhdistää yhdeksi ruuaksi.
Tutustu myös kylmäkallena toimiviin rasioihin, jos teet töitä paikassa, jossa ei ole mahdollista säilyttää ruokaa jääkaapissa.
Myös termokset sopivat ruuan säilytykseen, kunhan hankit hiukan leveämmän ruokatermoksen. Voit laittaa termokseen kiinteääkin ruokaa, kuten nuudeleita tai riisiä, mutta ne on tarkoitettu lähinnä keitoille. Kokeile mikä on sinulle käytännöllisintä!
Jos haluat todella prepata elämäsi, hanki pikkuinen kylmälaukku. Kuten normaalikin kylmälaukku, se pitää ruuat kylminä monta tuntia. Parhaat kylmälaukut toimivat pieninä jääkaappeina yhdistettyinä joko auton virtaan tai pistorasiaan.