Puistolla tarkoitetaan vihreää aluetta, joka sijaitsee kaupungin alueella. Se voi olla avoin tai puoliavoin ja niitä on erityyppisiä riippuen käyttötarkoituksesta ja sijainnista. Puistoalueeksi voidaan kutsua aluetta joka on lähes luonnontilassa olevaa metsäistä puistoa ja joka ei vaadi päivittäisiä huolto- ja hoitotoimenpiteitä, tai ne ovat rakennettuja alueita joissa on paljon hoitoa tarvitsevia kasveja ja kukkaistuksia tai se voi olla jotain siltä väliltä.Puistojen sanotaan olevan kaupunkien keuhkot ja niiden olemassaoloa pidetään tärkeänä. Suurkaupungeissa kuten esimerkiksi Lontoossa tai New Yorkissa, puistot ovat suosittuja ajanvietto- ja liikuntapaikkoja, joissa urheillaan, oleskellaan, otetaan aurinkoa, leikitään ja syödään eväitä.
Niissä järjestetään myös tapahtumia kuten Lontoon Hyde Parkissa pidettävä Radio 2 Live Hyde Park, jossa esiintyjät ovat oman aikansa nimekkäitä tähtiä kuten Kings of Leon, The Cure, Bruno Mars ja Michael Bublé. New Yorkin Central parkissa järjestetään myös lukuisia tapahtumia kamarimusiikkikonserteista kesäfestivaaleihin. Monesti, varsinkin suurten puistojen yhteydessä on myös lapsille tarkoitettuja leikkipuistoja ja vesialueita lampien tai pienten jokien muodossa. Rakennetuista puistoista löytyy yleensä huollettuja ruohoalueita, kukkaistuksia, penkkejä, kävelyteitä, polkuja ja joskus patsaita ja suihkulähteitä. Puistoissa voi olla myös kioskeja, kahviloita ja muita yhteisöllisiä tiloja. Arboretum-puisto on puisto joka esittelee erilaisia kasvi- ja puulajeja, ja yleensä näissä puistoissa kasvien nimet on merkitty kasvin juurella olevaan nimikylttiin niin kyseisen maan valtakielellä kuin latinaksikin tunnistamisen helpottamiseksi.
Helsingin puistot
Helsingin pinta-alasta noin kolmasosa on viheralueita, ja lisää rakennetaan koko ajan. Vanhimmat Helsingin puistot ovat peräisin jo 1800-luvulta, kuten esimerkiksi Linnanmäen huvipuiston ja junaradan välissä sijaitseva Alppipuisto. Alppipuisto on suosittu puisto oleskeluun ja sen tunnelmatekijöitä ovat nurmikot, suihkulähteet, tanssilava, näköalaterassi, kirsikkapuut ja karu kallioluoto. Myös Kaivopuisto on yksi Helsingin vanhimmista puistoista, jossa 1800-luvulla sijaitsi suosittu kylpylä.
Puisto oli alunperin herraskainen yleellisyyspuisto, mutta vaikka se vielä nykyäänkin on suurlähetystöjen ja huviloiden ympäröimä, on se ollut avoinna kaikelle kansalle jo 1800-luvun lopusta lähtien. Meren läheisyys, kalliot, vaihteleva maasto ja laajat nurmialueet tekevät siitä suositun virkistys- ja oleilualueen, joka talvellakin muuntautuu suosituksi mäenlaskupaikaksi loivien rinteidensä ansiosta. Puistosta löytyy myös lasten leikkipaikka, koira-aitaus, shakinpeluupaikka ja Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tähtitorni. Rannasta löytyy lukuisia kahviloita ja ravintoloita lounaan tai illallisen viettoon. Kaisaniemen puisto on Helsingin vanhin julkiseen käyttöön perustettu puisto joka sijaitsee keskustan tuntumassa, Rautatieaseman ja Kansallisteatterin takana Kaisaniemessä. Se perustettiin jo vuonna 1812 ja nimensä se sai Kaisaniemen ravintolan emännöitsijän Kajsa Wahllundin mukaan. Osa puistoa luovutettiin Helsingin yliopistolle jo vuonna 1829 puutarhaa varten, ja vuonna 1889 avattiin kaupungin ensimmäinen viherhuone. Alunpeperin Turusta puistoon muuttanut kasvitieteellinen puutarha ylläpitää tieteellistä elävien kasvien kokoelmaa tutkimus- ja opetuskäyttöä varten ja sen kasvihuoneissa kasvaa yli 800 kasvilajia ja ulkopuutarhassa yli 2800 lajia. Se on avoinna yleisölle, ja se onkin ollut aina suosittu vierailukohde.
Kaisaniemen puistossa tapahtuu monenlaista. Siellä järjestetään ulkoilmakonsertteja, festivaaleja ja sitä käytetään myös urheiluun ja liikuntaan. Esimerkiksi Maailma Kylässä festivaali järjestetään siellä joka vuosi toukokuussa ja se on poikkitaiteellinen kulttuurifestivaali, järjestöjen messutapahtuma, ruokakarnevaali ja ajankohtaisten asioiden keskusteluareeena. Festivaalin ohjelmaan kuuluu musiikkia, tanssia, teatteria, kirjallisuutta, puheohjelmaa, näyttelyitä ja ruokaa eri puolilta maailmaa. Festivaali on kävijöille ilmainen ja sen järjestämiseen osallistuu joka vuosi joukko vapaaehtoisia kuljettajia, rakentajia, infopisteen työntekijöitä, roskankerääjiä ja jakelutehtävien tekijöitä. Maailma kylässä festivaaleilla esiintyjälistasta löytyy niin lastenyhtyeitä kuin maailmanmusiikkibändejäkin sekä suomalaisia suosittuja artisteja kuten esimerkiksi Anna Puu, Mira Luoti ja Lauri Tähkä ovat kaikki esiintyneet Maailma Kylässä festivaaleilla.