Tavoitteena on luoda etsivän ja yhteisöllisen vanhustyön konsepti, joka tarkoittaa katkeamatonta ja jatkuvaa palveluketjua syrjäytymisvaarassa oleville tai jopa jo syrjäytyneille vanhuksille. Konseptille on tarve, sillä suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden kannalta on ratkaisevan tärkeää, minkä kuntoisina suuret ikäluokat vanhenevat.
Nyt suunnitteilla oleva palvelukonsepti perustuu uudenlaiselle hyvinvointiajattelulle, joka rakentuu inhimillisten kyvykkyyksien tukemiselle ja yhteisöllisyyden vahvistamiselle. Palvelukonseptin avulla tavoitetaan palvelujärjestelmän ulkopuolelle jäävä, syrjäytymisvaarassa oleva ikääntyvä väestö, jolle tuotetaan palvelut innovatiivisella ja kustannustehokkaalla tavalla. Vanhusväestölle tuotettu palvelukonsepti pohjautuu Helsingin Diakonissalaitoksen syrjäytymisvaarassa oleville nuorille rakennettuun VAMOS-palvelukokonaisuuteen ja siitä saatuihin kokemuksiin. Projekti on tavoittanut kahden vuoden aikana pääkaupunkiseudulla jo yli 500 nuorta, jotka on saatettu palvelu- ja koulutusjärjestelmän piiriin ja joiden terveydentila ja kokonaisvaltainen hyvinvointi on projektin myötä merkittävästi kohentunut.
Syrjäytymisvaarassa oleville yli 65-vuotiaille luodaan katkeamaton ja jatkuva palveluketju, jossa on mahdollisuus joustavasti siirtyä palveluista toiseen tuen ja avun tarpeen mukaisesti. Palveluketjua kehitetään ja mallinnetaan palvelumuotoilun työkalujen avulla. Konseptissa huomioidaan asiakasprofiilin erityistarpeet, palvelun oikea-aikainen saatavuus, oikea kohdentaminen sekä palvelun vaikuttavuus ja kustannustehokkuus.
Palvelukonseptin perustan muodostavat I) etsivä vanhustyö, II) voimaannuttava kotihoidon palvelu ja III) yhteisölliset korttelikeskukset. Ammattilaisten työtä vahvistetaan IV) vapaaehtoistoiminnalla. Lisäksi hankkeessa tuotetaan V) hyvän kotihoidon kriteerit ja standardointimalli takaamaan kotipalvelujen tason ja laadun valtakunnallisesti. Nämä elementit tuotetaan kuntien, yritysten ja kolmannen sektorin välisessä yhteistyössä.