Moni suomalainen miettii sijoittamista usein, jopa päivittäin. Sijoittaminen on puheenaiheena ystävien kanssa keskustellessa ja myös suosittu aihe sosiaalisessa mediassa. Mikäli sijoittaminen ei ole täysin tuttu asia, saattaa siihen kuitenkin sisältyä myös pelkoja tai uskomuksia, jotka muodostavat esteen sijoittamisen aloittamiselle. Kyse on kuitenkin rahoista, joten sijoittaminen saattaa tuntua liian suurelta askeleelta ja käykin helposti niin, että mahdollinen sijoittamiskelpoinen omaisuus unohtuu pankkitilille, jossa sitä ei pystytä hyödyntämään täysipainoisesti, eikä sitä saa tuottamaan.
Tässä artikkelissa annamme ohjeita sijoittamiseen yleisellä tasolle, pääpainona erityisesti ihmiset, joille sijoittaminen ei ole kovin tuttu aihe ja jotka ehkä haluaisivat tehdä sijoituksia, mutta uskallus ei vielä ole riittänyt tietämättömyyden, asiaan liittyvien pelkojen tai luulojen tai muiden syiden takia.
Mihin voi sijoittaa?
Sijoittamisella tarkoitetaan varojen sijoittamista eri sijoitusmuotoihin, joita ovat muun muassa osakkeet, rahastot, obligaatiot, valuutat, metsät, kiinteistöt ja useat muut. Sijoittaessa on tavoitteena, että omaisuuden arvo kasvaa. Ennakkoon ei kuitenkaan voi tietää, millaista tuottoa sijoitus tuo, vai käykö jopa niin, että sijoituksen arvo alenee. Sijoittaessa voi kuitenkin etukäteen puntaroida riskejä ja todennäköisyyksiä. Joissakin sijoituskohteissa arvon odotettava kasvu on pientä, mutta riski arvon alenemiselle on myös pieni. Toisissa on suuri riskikerroin, mutta mahdolliset voitot ovat myös suurempia.
Yleensä varmimpia pienemmän tuoton sijoituskohteita ovat rahastot, sillä rahastossa varoja sijoitetaan useampiin arvopapereihin ja näin ollen yksittäiset arvon heilahtelut eivät vaikuta kokonaistulokseen merkittävästi. Samaan tulokseen voi päästä osakesijoittamisessa tarkasti harkitulla hajauttamisella.
Suurempia riskejä voi hakea esimerkiksi nousevan tai aloittelevan yrityksen osakkeisiin sijoittamalla. Parhaimmillaan kyseisestä yrityksestä voi tulla uusi Apple, Amazon tai Facebook, mutta huonoimmillaan yritys menee nurin nopeasti ja sijoitettu pääoma menetetään.
Mitä voi sijoittaa ja mitä kannattaa sijoittaa?
Sijoittamiseen käytetään usein omia säästöjä tai esimerkiksi perintönä saatuja varoja tai bonuksia. Monet sijoittavat joka kuukausi osan palkastaan ja toisilla taas on tapana sijoittaa esimerkiksi veronpalautukset. On kuitenkin äärimmäisen tärkeää, ettei sijoittamisen vuoksi tingi muusta elämästään.
Sijoittaminen on hauska harrastus ja mahdollisuus on myös ansaita sillä tavalla, mutta mikäli kaikki rahat menevät sijoittamiseen on terveys vaarassa. Jos siis tykkäät käydä esimerkiksi kansallisteatterissa säännöllisesti tai pelaat mielelläsi viihteen vuoksi rahapelejä osoitteessa extra wild kolikkopeli, niin tällaisista elämään väriä tuovista harrastuksista ei kannata missään tapauksessa luopua vain siksi, että saisi viimeisenkin sentin sijoitettua.
Kuinka aloittaa sijoittaminen?
Jos päätät aloittaa sijoittamisen, ensimmäinen askel on tavoitteiden määrittäminen. Haetko varmaa tuottoa pienellä riskillä, vai sijoitatko jännitysmielessä hakien suurta pottia. Vai ehkä jotain siltä väliltä? Strategian suunnitteluun kannattaa käyttää kunnolla aikaa, sillä sijoittaminen hätiköiden voi tuottaa taloudellisia tappioita. Strategian suunnitteluun kuuluu myös päätös siitä, millaiseen kohteeseen haluaa sijoittaa. Aiotaanko esimerkiksi osakkeisiin sijoittaessa luottaa jo maineikkaaseen yhtiöön, vai vasta kynsiään näyttämässä olevaan. Monet ottavat huomioon myös yhtiöiden arvot. Varsinkin ympäristöystävällisyys on hienosti noussut ihmisten tietoisuuteen ja yritykset, jotka ottavat huomioon ympäristön, ovatkin monen sijoittajan suosiossa tilanteessa, jossa valinta täytyy tehdä kahden muuten yhtä hyvältä vaikuttavan sijoituksen välillä.
Sijoittamisen onnistumisessa on erityisen tärkeää hajauttaa sijoituksia. Hajauttamisen myötä yksittäinen epäonnistunut sijoitus ei vie koko pääomaa tai edes leijonanosaa ja näin ollen riskit ovat pienempiä. Hajauttamisessa on syytä muistaa, että saman alan yhtiöiden arvoon voivat vaikuttaa samat asiat. Sen vuoksi onkin järkevää hajauttaa eri aloille ja kokonaan eri sijoitustyyppeihin. Tällä tavalla arvopaperisalkusta saadaan mahdollisimman vahva ja vakaa.