Monilla ihmisillä on nykyisin ongelmia rahojen riittämisen kanssa ja vielä useammat yllättyvät kerta toisensa jälkeen siitä, kuinka paljon rahaa on jollain aikavälillä kulunut. Monet haluaisivat säästää, mutta eivät tunnu onnistuvan siinä. Useimmiten näitä ongelmia voi lievittää tai jopa ehkäistä paremmalla taloudenhallinnalla. Taloudenhallinta ei tarkoita läheskään välttämättä sitä, ettei elämässä olisi enää huveja tai ettei kaupasta voisi hankkia muuta, kuin halvimpia alennustuotteita.
Jo pienet asiat auttavat saamaan rahaa säästöön tai mielekkäämpiin kohteisiin, kuin ne tällä hetkellä menevät, mutta säästöjen dokumentointi on tärkeää. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka henkilökohtaisen talouden hallinta helpottuu.
Tilastoi menosi ja tulosi
Tilastointi voi kuulostaa tylsältä asialta, joka vie paljon ylimääräistä aikaa. Tylsyys riippuu henkilöstä, mutta menojen ja tulojen tilastointi ei aikaa kuitenkaan juurikaan vie, kunhan ei anna tilastoinnin kasautua, vaan kirjaa menot ja tulot esimerkiksi päivittäin ylös. Mikäli mahdollista, kannattaa tilastointiin sisällyttää myös aikaisempia tuloja ja menoja, sillä se nopeuttaa seuraavan vaiheen alkamista ja sitä kautta myös tuloksien näkymistä.
Jos takautuvaa tilastointia ei ole mahdollista tehdä, on tässä vaiheessa tärkeää käyttää riittävästi aikaa siihen, että tilastosta saadaan luotettava. Tärkeää on myös, että ostoskäyttäytyminen on mahdollisimman saman kaltaista, kuin aikaisemminkin.
Analysoi kerätyt tilastot
Seuraava vaihe on tutkia kerättyjä tietoja. Usein tässä vaiheessa ihmiset ymmärtävät konkreettisesti useita kohteita menopuolelta, jotka vaikuttavat paljon kuukauden aikavälillä. Jos sinulla on tapana esimerkiksi joka päivä ostaa lähikahvilasta kahvi ja viineri, kertyy siitä aika suuri potti kuukauden aikana. Sama pätee siihen, mikäli lounaaksi ostat yleensä työpaikan viereiseltä kioskilta vuohenjuustoleivän ja niin edelleen.
Tilastojen analysointiin kannattaa käyttää tarvittava määrä aikaa ja käydä ne huolellisesti lävitse, sillä tässä vaiheessa tehty pohjatyö on kriittisen tärkeää seuraavaa vaihetta ajatellen.
Tee budjetti
Seuraavassa vaiheessa on itse budjetin laatiminen. Tämä vaihe vaatii työtä ja aikaa, mutta on tehtävä huolella. Helpoiten budjetin pystyy laatimaan aloittamalla kiinteistä tuloista ja kiinteistä menoista. Kiinteitä tuloja ovat esimerkiksi palkka, mahdolliset tuet ja mahdolliset vuokratulot. Kiinteitä menoja puolestaan ovat esimerkiksi vuokra tai asuntolainan lyhennys, vakuutukset, puhelinlaskut, sähkö- ja vesilaskut jne.
Kiinteisiin menoihin voi vaikuttaa esimerkiksi kilpailuttamalla vakuutus- tai sähköyhtiöitä tai vaihtamalla asuntoa ja kiinteisiin tuloihin voi vaikuttaa pyytämällä palkankorotusta tai vaihtamalla työpaikkaa.
Nopeimmin pystyy kuitenkin vaikuttamaan juokseviin menoihin, joita ovat esimerkiksi ruoka, vaatteet, tavaraostokset ja viihde. Budjettia laatiessa on tärkeää ymmärtää, että tarkoitus ei ole minimoida kaikkia menoja, vaan ainoastaan vähentää niistä turhimmat menot pois. Minimibudjetilla pystyy ehkä elämään kuukauden tai pari, mutta pidemmän päälle se ei kuitenkaan onnistu, joten jo alun alkaenkin on viisasta laatia budjetti, jota pystyy noudattamaan pitkässä juoksussa.
Kaikkea ei voi ja pidä karsia. Jos lempiruokiisi kuuluu vaikkapa hieman kalliimpi kermajuusto ja et siitä halua luopua, niin älä sitten luovu. Jos rentoudut mielelläsi elokuvien ääressä, niin älä luovu suoratoistopalvelusta ja jos tykkäät pelata nettikasinolla värikkäitä ja mukaansatempaavia kolikkopelejä, niin lue uunituore wolf gold arvostelu ja kokeile peliä.
Jos kuitenkin huomaat, että voit elää ilman joitakin ruoka-aineita tai vaihtaa ne halvempiin tai jos sinulla on esimerkiksi useampia suoratoistopalveluita ja huomaat, ettet jotain niistä juuri käytä, niin budjetissa jokainen säästö vaikuttaa loppusummaan. Budjettia ei kannata laatia liian tiukaksi ja siihen kannattaa myös lisätä kohta yllättäville tai sekalaisille menoille, koska niitä tulee varmasti aika ajoin.
Budjetin laatimiseen on olemassa erilaisia sovelluksia tai valmiita Excel-pohjia, joita kannattaa käyttää apuna, mikäli budjetin laatimisesta ei ole kokemusta tai kokee sen muuten vaivalloiseksi.
Noudata budjettia
Jos budjetti on luotu oikealla tavalla, ei budjetin noudattamisen pitäisi näppituntumalta vaikuttaa elämääsi juuri lainkaan. Tarkoitus on ollut poistaa turhat menot, eikä mitään tarpeellista. Mikäli budjetissa pysyminen tuottaa silti ongelmia, voit vapaasti muuttaa budjettia löysempään suuntaan kyseisten haasteiden osalta.
Jos jossain kuussa budjetti ei pidä, on tärkeää miettiä sitä, mitkä syyt johtivat budjetin ylittymiseen. Mikäli syynä olivat ennakoimattomat, mutta välttämättömät menot, kuten hajonneen kodinkoneen korvaaminen, ei asialle tarvitse tehdä mitään. Jos syynä olivat odotetut menot tai asiat joita unohtui budjetoida, niin budjettia tulee tietenkin tarkistaa.