Kaupunki-innovaatioiden alkuvaiheen jalkauttamisprosessi jakaantuu kolmeen päävaiheeseen: valinta, pika-analyysi ja arviointi. Vaiheet toteutetaan tiiviissä yhteistyössä projektin toimijaverkon kanssa.
Pika-analyysi: Kaupunki-innovaatioiden lupaavuus
Kaupunki-innovaation pika-analyysi on työkalu kiinnostavan innovaatioaihion kehittämiseen ja potentiaalin arviointiin sekä innovaation levittämisen alkumetrien suunnitteluun. Pika-analyysin toteuttamisen keskeisenä osana on toteuttaa se tiiviissä yhteistyössä innovaation käyttäjien, asiakkaiden ja muiden innovaation leviämisen kannalta oleellisten sidosryhmien kanssa. Lue lisää: Kaupunki-innovaation pika-analyysi
Pika-analyysivaiheessa analysoidaan kaupunki-innovaatioiden lupaavuus niiden lähtökohtien, potentiaalien ja toteutuksen kannalta. Pika-analyysin rooli painottuu sekä yhteiskunnalliseen (julkiset määräykset, ohjeet, reunaehdot ja käytännöt) että käyttäjälähtöiseen (käyttäjien tarpeet, haluttavuus, sovellettavuus, sosiaaliset kontekstit) rajapintaan. Kaupunki-innovaatioiden pika-analyysi kestää noin 2–3 kuukautta, jonka jälkeen analyysin tuloksista tiedotetaan.
Arviointi: Tehdyn 10-15 pika-analyysin (vaihe 2) tulosten arviointi
Arvioinnin tavoitteena on kaupunki-innovaatioiden käyttöönottoon ja levittämiseen kehitettävän toimintamallin arviointi. Arvioinnin kohteena on kehittämiskokonaisuuden päätavoitteen toteutuminen: onko löydetty toimintamalli ja keinot, joilla innovaatiot saadaan nykyistä nopeammin käytäntöön ja uudet käytännöt levitettyä entistä tehokkaammin erilaisille alueille.
Arviointityön toisena tavoitteena on tukea kaupunki-innovaatioiden analyysimallin ja tietopohjan rakentamista. Päämääränä on varmistaa, että hankkeeseen valittavien 10-15 kaupunki-innovaatioiden analysointi suoritetaan riittävän yhtenäisen lähestymistavan mukaisesti, jotta niiden pohjalta saadaan vertailukelpoista tietoa yleisten johtopäätösten muodostamiseksi.