Edellisessä postauksessa nousi esiin, että omaa päivittäistä kokonaisenergiankulutusta laskettaessa ja arvioitaessa tulee lepoaineenvaihdunnan lisäksi määritellä omaa aktiivisuuttaan. Aktiivisuuden mukaan määritellään oma aktiivisuuskerroin, jolla taas saadaan arvioitua vuorokauden kokonaisenergiankulutusta ja tätä kautta myös kehon tarvitsemaa energiamäärää. Tästä aktiivisuuskertoimesta päästäänkin kätevästi tämän kerran aiheeseen.
Oletko koskaan pohtinut omaa arkiaktiivisuuttasi? Tai ehkä tutumpana terminä voisi puhua päivittäisestä hyötyliikunnan määrästä. Monesti huomio kiinnittyy nimenomaan suunniteltuihin sekä toteutuneisiin treeneihin, jotka luovat onnistumisen tunteita. Etenkin painoa pudottaessa ja kehoa muokatessa, treenikertojen määrä ja niiden pituus tuntuvat monesti määrittelevän sen, oliko päivä tai viikko onnistunut vai olisinko voinut tsempata vielä enemmän. Tai kyse voi olla ihan normaalista arjestakin ilman sen kummempia liikunnallisia tai kehollisia tavoitteita. Joka tapauksessa toteutuneet liikunta- ja treenikerrat ovat niitä, mitkä muistetaan.
Kuinka usein olet ollut tyytyväinen itseesi esimerkiksi kävellessäsi kotoa töihin, tai kävellessäsi edes osan matkasta jäämällä vaikka muutama pysäkkiä aiemmin pois bussista? Käytätkö portaita vai turvaudutko hissiin? Parkkeeraatko auton lähelle kaupan ovia vai jätätkö mieluummin auton kauemmaksi ovista? Monesti totutut tavat ohjaavat tekemisiämme ja saatamme laiminlyödä arkiaktiivisuutta huomaamatta. Nyt onkin oiva tilaisuus miettiä, millainen hyötyliikkuja sinä olet. Menetkö aina sieltä mistä aita on matalin, vai porskutatko eteenpäin vaikka matka taittuisikin hieman kiertäen?
Hyötyliikunnasta puhuttaessa moni sulkee korvansa ja silmänsä, eikä koe siitä olevan mitään hyötyä, varsinkin jos nimenomaan treenaa muuten aktiivisesti viikoittain. Mutta jos kerran treenaat ja huolehdit kunnostasi ja kehostasi, mikset käyttäisi hyödyksi sen kaikkea potentiaalia. Lisääntynyt energiankulutus antaa myös luvan syödä enemmän. ;) Painonpudotuksessa taas lisääntynyt arkiaktiivisuus/hyötyliikunnan määrä voi kuluttaa äkkiä jopa parisataa lisäkaloria päivässä, joka jo viikkotasolla tarkasteltaessa voikin kasvaa melko suureksi summaksi ja miinuskalorikertymäksi. Myös silloin, jos liikunta tuntuu pakkopullalta ja sopivan liikuntakertamäärän kerryttäminen viikossa tuntuu haastavalta, kokeile ihan ensin lisätä aktiivisuuttasi arjessa. Parkkeeraa auto kauemmaksi kaupan ovista, valitse portaat aina hissin sijasta ja käytä jalkojasi enemmän työmatkalla. Tai hoida esimerkiksi alkulämmittelystä osa kävelemällä tai hölkkäämällä salille tai treeneihin. Jos omistat koiran, jonka kanssa teet päivittäisiä lenkkejä ja pissatuksia kuten itsekin teen, niin tee välillä vaikka edes viisi minuuttia pidempi lenkki. Tämäkin lisää omaa päivittäistä askelkertymääsi useilla sadoilla askeleilla lisäten arkiaktiivisuuttasi. Pienillä valinnoilla voi oikeasti laajemmassa mittakaavassa olla suurempi merkitys, eikä tällainen matalamman tehon aktivoiva liikunta tee varmasti kenellekään hallaa.
Aktiivisuutta on monenlaista ja hyötyliikuntaan panostaminen on ehkä yksi helpoimmista keinoista. Kunhan vain malttaa kenties luopua vanhoista totutuista tavoista ja samalla ottaa tilalle niitä parempia tapoja ja samalla paremmilla valinnoilla parantaa omaa arkiaktiivisuutta.