Oletko siinä vaiheessa elämää, että haluat tehdä pysyviä muutoksia hyvinvointisi ja terveytesi parantamiseksi tai sen ylläpitämiseksi? Onko sulla jo selvät suunnitelmat, kuinka aijot edistää näitä asioita elämässäsi ja tuoda ne osaksi jokapäiväistä arkeasi ja elämääsi? Yleensä suurempia muutoksia ja pysyvämpiä tuloksia saavutetaan etenemällä askel kerrallaan. Miettimällä, kuinka mä voisin omassa arjessani pienillä muutoksilla edistää omaa hyvinvointiani ja pitää kuitenkin elämän sujuvana ilman turhaa stressiä.
Usein muutos lähtee pienistä asioista, enkä henkilökohtaisella kokemuksellani suosittele haukkaamaan liian isoa palaa kerrallaan ainakaan silloin, jos muun muassa liikunta ja terveellisesti syöminen ovat itsellesi aivan uusia juttuja. Ja toisaalta, miksi kokeneemmankaan kannattaisi turhaan kiirehtiä. Toki jos suunnitelmat ovat selvät ja hommat hanskassa, niin miksipä sitä kukin ei toteuttaisi muutoksia niin kuin itsestä hyvältä tuntuu. Kaikki mulle heti tyyppinä ja pitkään jo urheilleena, olen kuitenkin omalla kohdallanikin monesti todennut, että jos pyrkii muuttamaan montaa asiaa kerrallaan, hommaan kyllästyy ja sitä lipsuu pikkuhiljaa vanhoihin liian tuttuihin tapoihin. Etsi sulle sopivin tapa ja lähde toteuttamaan.
Usein elämäntapojen muuttaminen kohti pysyvämpää hyvinvointia vaatii muutoksia arjen rutiineihin. Ja usein näissä pienikin muutos aluksi jopa tyhmältä ja turhalta tuntuvan asian kohdalla voi toimia ponnahduslautana tai suunnannäyttäjänä omalla matkallasi. Esimerkiksi opetteletko syömään aamupalan joka aamu, vaikka nälkä ei välttämättä heti aamusta kurnisikaan. Pikkuhiljaa saatat huomata, miten oikeastaan juuri sen aamupalan nauttiminen auttaa oikeanlaisen ateriarytmin löytämisessä ja antaa enemmän energiaa arkeen ja työntekoon, josta taas saat boostia jatkaa valitsemallasi tiellä ja parempien rutiinien haalimisessa.
Kokosin alle muutamia rutiineja, joilla voit aloittaa ja yrittää muuttaa arkeasi kenties helpommaksi ja hyvinvointiasi sekä terveyttäsi edistäväksi
♥ Jäsentele tulevan viikon varrelle suunnittelemasi treenit kalenteriin. Kun valmistaudut ennalta treenaamiseen aikatauluttamalla ne oman arkesi rytmiin sopivaksi, on treenikerroista helpompi pitää kiinni. Suunnittelemalla tiedät, milloin on sopivin aika treenille, eikä hätä iske.
♥ Treenikamat valmiiksi kasaan seuraavaa päivää varten. Kun pakkaa kamat valmiiksi ja nappaa mukaan esimerkiksi töihin, on todennäköisyys treenien skippaamiseen pienempi.
♥ Ota ruokalista mukaan kauppaan. Kun laadit ennalta ostoslistan kauppareissua varten teet varmemmin parempia valintoja ja muistat myös ostaa kaiken tarvitsemasi.
♥ Valmistele aamupala valmiiksi seuraavalle aamulle, jos tiedät herkästi jättäväsi aamupalan välistä. Pienikin pala jotain purtavaa saa verensokeritasot taas nousemaan yöllisen paaston jälkeen ja samalla kropan virittymään päivän askareita varten.
♥ Hanki tai valmista välipalat valmiiksi koko seuraavalle viikolle. Hedelmiä, pähkinöitä, pieniä välipalapatukoita, rahkoja ym. kannattaa pitää valmiina kaapissa ja laukussa, jotta saat tankattua keskellä päivää kriittisellä hetkellä kun nälkä yllättää, mutta kuitenkaan ei ole vielä aikaa istua kunnolla ruokailemaan. Pieni välipala tasaa verensokeria ja samalla pidät kiinni ateriarytmistäsi.
♥ Meal preppaa edellisenä viikonloppuna tulevan viikon ruuat ja pyri valmistamaan ruokaa isommat määrät kerralla, jolloin ruokaa riittää useammalle päivälle. Tästä olen kirjoitellut aiemmin mm.
♥ Paremman unenlaadun takaamiseksi, opettele laittamaan puhelin syrjään ja televisio kiinni vähintään 30minuuttia ennen nukkumaanmenoa. Aamulla heräät virkeämpänä ja lisäksi unesta on helpompi saada kiinni.