Öljystä ja kananmunasta tai keltuaisista valmistettu majoneesi sopii kaikenlaisen ruuan lisukkeeksi. Suosituin se on hampurilaisten välissä tai voileivissä. Jos tarvitset ruokavalioosi lisää rasvaa, majoneesit ovat ihanteellinen tapa onnistua.
Parasta on kuitenkin kotitekoinen majoneesi. Voit itse päättää maun lisäämällä sopivaa öljyä, lisukkeita tau mausteita. Aioli eli valkosipulista valmistettu majoneesi on yksi suosituin majoneesi ja currymajoneesi on lähellä perässä.
Kotikokin kannattaa testata majoneesien tekemistä, mutta reseptit eivät ole helpoimmasta päästä. Toisaalta valmistusaika on vain muutama minuuttia, kun et lähde vatkaamaan majoneesia käsin. Hyvässä ohjeessa majoneesiin käytetään öljyä ja munia sekä hapanta ainesosaa, joka voi olla vaikkapa etikka tai sitruunaa.
Itsetehdyn majoneesin paras puoli on, ettei siinä ole lisättyä sokeria tai säilöntäaineita.
Muista tehdessäsi majoneesia käyttää lämpötilaltaan saman tasoisia. Parhaassa tilanteessa aineet ovat huoneenlämmössä ennen tekemistä. Käytä mautonta öljyä ja mausta muilla aineilla, jos et erityisemmin halua öljyn makuista majoneesia. Minä laitan majoneeseihin mauttomia oliiviöljyjä.
Jos noudatat vähähiilihydraattista ruokavaliota, älä käytä rapsiöljyä ja rypsiöljyä. Siksi suosittelenkin oliiviöljyä. Kokemuksella voin suositella käyttämään keltuaisia koko kananmunan sijaan, eikä öljyä tule kaataa kaikkea yhdellä kertaa majoneesiin vispilää ja sauvasekoitinta käytettäessä. Sauvasekoittimen tapauksessa heitä kaikki ainesosat kulhoon ja älä erota valkuaista ja keltuaista.
Majoneesiohjeita
Tässä on ohje sauvasekoittimella majoneesin valmistukseen. Huomioi, että sauvasekoittimessa tulee olla vaihdettavat terät ja sinun tulee käyttää vaahdotuslevyä.
Helppo majoneesi:
kananmuna 2
öljy 3 dl
sitruunamehu 0,5-1 rkl
suola 1 tl
sinappi 0,5-1 rkl
- Laita kaikki mainitut ainesosat saman lämpöisinä sekoittamiseen sopivaan astiaan.
- Aseta sauvasekoitin astiaan ja käynnistä se. Käytä sauvasekoitinta astian pohjalla, kunnes majoneesi näyttää hieman vaahtoutuneelta. Ala nostaa sauvasekoitinta sammuttamatta sitä ja koko majoneesin tulisi vaahtoutua.
- Olet valmis! Nauti majoneesista ruuan kanssa tai mausta se haluamallasi tavalla.
Majoneesin tekeminen käsin:
Helppo majoneesi:
kananmuna 2
öljy 3 dl
sitruunamehu 0,5-1 rkl
suola 1 tl
sinappi 0,5-1 rkl
- Aloita lisäämällä huoneenlämpöiset sitruunamehu, keltuaiset ja sinappi astiaan.
- Vatkaa aineksia ja lisää öljy hiljalleen majoneesiin. Liiallinen öljy saa majoneesin juoksettumaan, kun vatkaaminen ei ole tarpeeksi nopeaa.
- Öljyä saa lisätä, kunnes majoneesi vaikuttaa syötävälle. Lopuksi mausta suolalla sekä mahdollisilla muilla mausteilla. Sinappia ja sitruunaa voidaan lisätä maun mukaan enemmän.
Kuinka majoneesi maustetaan?
Saat majoneesista entistä maukkaampaa maustamalla sen yrteillä tai sitruunankuorella, kun haluat tarjota sitä rapujuhlissa tai syödä kalan kanssa. Aioli syntyy maustamalla valkosipulilla ja grillijuhlissa majoneesiin voi lisätä tipan nestemäistä savuaromia.
Myös curry tai chili käy majoneesin mausteeksi, äläkä unohda kuivattuja sieniä.
Ehkä klassisin kotona tehtävä majoneesi onnistuu yllä mainitulla reseptillä ja siihen lisätyllä raastetulla kurkulla. Majoneesiin voi lisätä mitä vain!
Miksi en onnistunut?
Aina ei voi onnistua. Jos majoneesi ei näytä hyvältä, lisää öljyä. Juoksettumisen tapauksessa vaihda kulhoa, vatkaa keltuainen ja sinappia keskenään, lisää ne HITAASTI epäonnistuneen majoneesin joukkoon.
Lisää majoneesireseptejä
Jos haluat kokeilla jotakin uutta, käytä majoneesin pohjana voita. Tosin tämä versio ei säily yhtä hyvin, koska sulatettu voi kovettuu takaisin jääkaapissa. Majoneesi säilyy jääkaapissa suunnilleen viikon.
Jos et halua käyttää munia majoneesiin, käytä mantelimaitoa. Koostumus muuttuu ja maku ei välttämättä ole hyvä, koska mantelimaidon maku on niin vahva. Jos maistat voimakkailla aineilla, kuten valkosipulilla, ja annat vetäytyä yönyli, voit silti onnistua.
Älä unohda, että kokki ei voi onnistua aina uutta ruokaa kokeiltaessa. Eli älä huoli liikaa vaan kokeile uudestaan, jos et heti onnistu.