Käytätkö naisille suunnattua terveyssovellusta älypuhelimellasi? Tietosi eivät ole välttämättä turvassa, osoittaa hiljattain julkaistu tutkimus. Lue lisää naisten terveyssovellusten tietoturvasta ja katso, miten voit suojata tietosi.
Naisille suunnattu mobiiliteknologia on kasvussa, ja se näkyy myös naisten terveyssovellusten määrässä. Tällaisia sovelluksia ovat muun muassa kuukautiskierron tai raskauden seuraamiseen tarkoitetut sovellukset, sekä muun muassa erilaiset terveys- ja hyvinvointisovellukset. Nämä sovellukset on suunnattu erityisesti naiskäyttäjille, ja niiden aihepiiri liittyy usein asioihin, jotka monet mieluiten pitävät omana tietonaan.
Terveystutkimukseen keskittyvässä JMIR Publications -julkaisussa ilmestyi hiljattain tutkimus, jonka mukaan niin sanottua femtech-suuntausta edustavien sovellusten tietoturvassa on runsaasti aukkoja.
Naisille suunnatut mobiilisovellukset
Naisille suunnattuja terveyssovelluksia käyttävät tutkimuksen mukaan miljoonat naiset. Näiden terveyssovellusten aihepiirejä ovat muun muassa treenaaminen, elämäntapojen hallinta, ravitsemus, laihduttaminen, lisääntymisterveys ja sairauden hallinta. Sovelluksista suurin osa liittyy ruokavalioon ja treenaamisen, ja pienempi osa koskee naisten seksuaaliterveyttä ja hedelmällisyyttä.
Tällaisista sovelluksista on paljon hyötyä: ne tarjoavat tietoa, edesauttavat itsetuntemusta ja kannustavat itsestä huolehtimiseen. Tutkimusartikkelin mukaan Maailman terveysjärjestö on tukenut naisten seksuaaliterveyteen, lisääntymisterveyteen, äitiyteen ja lastenhoitoon liittyviä sovelluksia.
Niiden käyttöä on suositeltu etenkin syrjäseuduilla ja matalan tulotason maissa, sillä niiden kautta naiset voivat esimerkiksi saada tietoa, jota voi olla vaikea saada.
Naisten sovellusten tietoturvaongelmat
Minkälaisia ongelmia tutkimuksessa sitten löytyi? Tutkimuksessa analysoitiin Applen App Storen ja Google Playn 23 ladatuinta ja korkeimmat arvosanat saanutta femtech-sovellusta. Niihin perehtyi kaksi itsenäistä tutkijaa. Tutkimuksessa tutkittiin tiedon suojaamiseen, jakamiseen ja turvallisuusarvioinnin kriteerejä. Sovelluksista valtaosa eli 16 keskittyi hedelmällisyyteen, kuukautisten seurantaan ja raskauteen.
Katso alta näiden sovellusten keskeisimpiä puutteita:
- Kaikki sovellukset seurasivat käyttäjien käyttäytymistä.
- 14 sovellusta salli sijainnin seuraamisen.
- Kolme sovellusta aloitti tiedon keräämisen ennen, kuin sille annettiin lupa.
- 20 sovellusta jakoi tietoa kolmansille osapuolille.
- Seitsemässä sovelluksessa oli saatavalla yksityisyyskäytäntö.
- 11 sovelluksessa ei pyydetty käyttäjiltä lupaa tietojen keräämiseen.
- 10 sovellusta jätti kertomatta käyttäjille tietojen suojaamismenetelmistä.
Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Monet naisille suunnatut terveyssovellukset, joiden aihepiiri on vahvasti yksityiselämään liittyvä, eivät suojaa käyttäjiänsä riittävästi. Jos siis syötät esimerkiksi sovellukseen arkaluonteisia tietoja kuukautiskierrosta tai raskauden etenemisestä, nämä tiedot saatetaan myydä kolmansille osapuolille tai niitä saattaa paljastua tietovuodossa. Yksityisyydestään huolehtivat käyttäjät eivät myöskään löydä helposti tietoa siitä, miten ja mitä tietoja sovellukset keräävät.
Tutkimuksen kirjoittajat arvioivat, että nämä sovellukset eivät noudata perustason tietojen suojaamista, jakamista ja turvallisuutta koskevia standardeja. He summaavat, että tilannetta ei voi hyväksyä niin eettisestä kuin lakinäkökulmastakaan. Vaikka erilaisia sääntöjä yksityisyyden suojaamisen on olemassa, kuten EU:n tietosuoja-asetus, niitä ei noudateta.
Näin parannat yksityisyyttäsi ja suojaat arkaluonteisia tietojasi
Vääriin käsiin päätyvät arkaluontoiset tiedot aiheuttavat monenlaista harmia. Saatat saada esimerkiksi kohdennettua mainontaa käytöksesi ja sovellukseen syöttämäsi tiedon perusteella. Jos tiedot taas päätyvät verkkorikollisten käsiin, niitä saatetaan käyttää jopa kiristystarkoituksiin.
Miten tietoja voi sitten suojata? Yksiselitteistä vastausta ei ole, ja valitettavasti tutkimustyö ja vastuu jää usein sovellusten käyttäjälle. Katso alta kuitenkin muutama kätevä vinkki, joiden avulla yksityisyytesi ja tietosi pysyvät paremmassa turvassa.
- Ole tarkkana kun lataat sovelluksia. Tee taustatutkimusta, jotta et vahingossa lataa esimerkiksi haittaohjelmia levittävää sovellusta.
- Muista, että sovelluksen suosio tai tunnettavuus ei tee siitä tietoturvanäkökulmasta luotettavampaa. Ennen kuin lataat terveyssovelluksen, googlaa se, ja katso, onko sitä käsitelty mediassa esimerkiksi tietovuotojen tai tietojen myymisen takia.
- Älä jaa tietojasi. Monet sovellukset pyytävät runsaasti tietoja käyttäjästä, mutta tällaisen sovelluksen käyttämisen voi lopettaa tai tietoja voi olla antamatta. Ole tarkkana etenkin sellaisten tietojen kanssa, joiden avulla sovelluksen saamat tiedot voidaan henkilöidä sinuun.
- Käytä vahvoja salasanoja. Se onnistuu parhaiten esimerkiksi NordPass-salasanaohjelmaa käyttäen. Sen avulla voi luoda vahvoja salasanoja ja säilyttää ne turvallisesti.
- VPN-yhteys salaa verkkoliikenteen ja kätkee IP-osoitteen. Kun käytät VPN:ää, ulkopuoliset eivät pysty seuraamaan verkkoliikennettäsi. Se on siis fiksu tapa suojata kaikkea verkkoliikennettä.